G20: Miniștrii de Externe din SUA și China se vor întâlni săptămâna aceasta

Secretarul de stat american, Antony Blinken, se va întâlni cu ministrul chinez de Externe, Wang Yi, în timpul reuniunii miniștrilor de externe din cadrul G20, organizată în Bali în această săptămână, a anunțat marți Departamentul de Stat.

Întâlnirea, în timpul călătoriei lui Blinken în Asia, ar fi un contact la nivel înalt între oficialii americani și chinezi, în condițiile în care președintele american Joe Biden analizează decizia privind ridicarea tarifelor vamale americane pentru unele bunuri chinezești, oficial pentru a combate inflația.

Reuniunea survine după ce secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a discutat luni cu vicepremierul chinez Liu He, iar consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, s-a întâlnit luna trecută cu cel mai înalt diplomat chinez, Yang Jiechi, în Luxemburg.

Miniștrii de Externe se întâlnesc la Summit-ul G20

Biden ia în considerare eliminarea tarifelor vamale pentru o serie de bunuri chinezești, pentru a reduce inflația în creștere în Statele Unite înainte de alegerile de la mijlocul mandatului din noiembrie pentru controlul Congresului. Casa Albă a declarat că nu există un termen limită pentru decizia lui Biden, dar se așteaptă ca Biden și președintele chinez Xi Jinping să vorbească, de asemenea, în următoarele săptămâni. Miniștrii de Externe ai celor mai mari economii ale lumii se vor întâlni, joi și vineri, pe insula indoneziană Bali, înainte de summitul liderilor G20 din noiembrie, care va avea loc tot în Indonezia.

Blinken se va întâlni, de asemenea, cu ministrul indonezian de externe, Retno Marsudi, în timpul călătoriei sale, a precizat Departamentul de Stat. Înaltul diplomat american „va consolida angajamentul nostru de a lucra cu partenerii internaționali pentru a face față provocărilor globale, inclusiv insecuritatea alimentară și energetică și amenințarea pe care războiul Rusiei împotriva Ucrainei o reprezintă pentru ordinea internațională”, a precizat departamentul american într-un comunicat.

Autor: Anca Stratulat

Facebook