Miniștrii de Externe din G7 susțin dreptul Israelului la autoapărare și cer „pauze umanitare” în Gaza

G7, grupul celor șapte mari economii democratice, a ajuns la o poziție unitară în ceea ce privește războiul dintre Israel. Grupul a condamnat organizația Hamas, susținând dreptul Israelului la autoapărare și au solicitat „pauze umanitare” pentru a accelera acordarea de ajutor civililor palestinieni din Fâșia Gaza.

Declarația comună a fost făcută publică după o reuniune de două zile care a avut loc la Tokyo și a fost semnată de Secretarul de Stat american Antony Blinken și miniștrii de externe ai Marii Britanii, Canadei, Franței, Germaniei, Japoniei și Italiei.

Această poziție comună subliniază dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul internațional și încearcă să prevină repetarea atacurilor Hamas asupra Israelului. Miniștrii de externe din G7 exprimă, de asemenea, sprijinul pentru „pauze umanitare” pentru a facilita asistența necesară de urgență, circulația civililor și eliberarea ostaticilor. De asemenea, G7 face apel la Iran să se abțină de la sprijinirea Hamas și de la întreprinderea de acțiuni care ar destabiliza Orientul Mijlociu și să își folosească influența pentru a detensiona situația regională.

În același timp, declarația comună condamnă „creșterea violenței extremiste a coloniștilor împotriva palestinienilor”, pe care miniștrii o consideră „inacceptabilă” și care amenință perspectivele unei păci durabile. Miniștrii au subliniat necesitatea unei acțiuni urgente pentru a aborda criza umanitară din Gaza.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a respins apelurile pentru o încetare a focului din partea Israelului în Gaza și a subliniat că trebuie create condițiile necesare pentru „pace și securitate durabile” în regiune, cu respectarea dreptului internațional.

În ceea ce privește situația din Gaza după încheierea conflictului, secretarul de stat american a subliniat că SUA nu susțin o recuperare a Fâșiei Gaza de către Israel, dar se dorește o perioadă de tranziție, cu o guvernare palestiniană și un mecanism pentru reconstrucție.

Facebook

Comentarii

67 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *