Miniștrii de externe ai UE dezbat un fond de 20 miliarde euro, destinat Ucrainei

Miniștrii de externe ai UE analizează, astăzi, la Bruxelles, posibilitatea creării unui fond de apărare, în valoare de 20 de miliarde de euro, care să fie acordat pentru o perioadă de patru ani armatei ucrainene, au declarat surse diplomatice citate de AFP.

”Vom discuta despre maniera de a continua să sprijinim Ucraina pe termen lung, despre angajamentele de securitate şi garanţiile pe care le putem aduce”, a indicat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, înaintea reuniunii de la Bruxelles.

”Am prezentat un plan ce vizează garantarea unui sprijin financiar pentru Ucraina începând de anul viitor, care va reprezenta o sumă destul de importantă. Sper că miniştrii îl vor susţine”, a adăugat Borrell, fără a preciza suma exactă care va fi examinată de statele membre.

O sursă diplomatică a indicat, însă, că ajutorul militar avut în vedere este de 5 miliarde euro anual, pentru o perioadă de patru ani (2024 – 2027), ceea ce ar însemna 20 de miliarde de euro în total.

Discuții sunt doar la început, iar o dezbatere mai aprofundată asupra acestui proiect privind ”fondul de apărare” va avea loc în 31 august, când este progrmată o reuniune informală a miniştrilor de externe din UE, ce va fi găzduită de oraşul spaniol Toledo, sub egida preşedinţiei spaniole a Consiliului UE.

Unele state membre, în special Ungaria, s-ar putea opune iniţiativei. Acordul din partea liderilor statelor membre UE ar urma să fie dat, însă, la Consiliile Europene din a doua jumătate a acestui an, din octombrie şi decembrie.

Până în prezent, Uniunea Europeană a oferit Ucrainei ajutor militar în valoare de 5,6 miliarde euro, în mai multe tranşe.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *