Miniștrii Apărării din UE: Probleme cu livrarea de muniție pentru Ucraina. Atenție sporită pentru Sahel

Miniștrii Apărării din Uniunea Europeană (UE) au convenit că unitatea și sprijinul pe care îl oferă Ucrainei trebuie extinse și în alte regiuni, mai ales în Sahel, care se confruntă cu o situație delicată în urma evenimentelor recente din Niger și Gabon. Aceasta a fost concluzia unei întâlniri informale desfășurate miercuri în orașul Toledo, Spania, unde oficialii au discutat atât despre situația din Ucraina, cât și despre evoluțiile recente din Africa.

Margarita Robles, ministrul spaniol al apărării, a subliniat că unitatea reprezintă un pilon fundamental al UE. Robles a menționat că această unitate trebuie să se manifeste și în sprijinul Africii, în special în regiunea Sahel. Îngrijorarea a fost exprimată și în ceea ce privește evenimentele din Gabon, unde o lovitură de stat a avut loc împotriva președintelui Ali Bongo.

În cadrul întâlnirii, oficialii au abordat și situația din Sahel și au discutat despre misiunile militare ale UE în Africa. Miniștrii au convenit că este necesară o analiză detaliată a situației din Niger și Gabon după loviturile de stat și că trebuie luate în considerare toate elementele pentru a planifica evoluția misiunilor ulterioare.

La rândul său, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, le-a solicitat țărilor membre să intensifice eforturile pentru a furniza muniție către Ucraina. UE a stabilit anterior un plan de a oferi un milion de obuze Ucrainei într-un interval de 12 luni, dar progresele au fost mai mici decât așteptările. Până în prezent, UE a strâns doar o parte din acest obiectiv, din propriile rezerve și prin intermediul achizițiilor.

Cu toate acestea, Borrell a subliniat că există în plan și o schemă de achiziții comune care ar putea contribui la atingerea obiectivului inițial. În ciuda acestei opțiuni, anumite state membre UE au sugerat că ar trebui să fie luate în considerare și alte opțiuni pentru a asigura furnizarea eficientă de muniție către Ucraina.

Facebook

Comentarii

189 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *