Miniştrii apărării din țările NATO se reunesc la Bruxelles

Miniştrii apărării din statele NATO se reunesc astăzi și mâine la Bruxelles, pentru a discuta, printre altele, despre sprijinirea Ucrainei și capacitatea de consolidare a apărării Alianţei.

Un subiect important pe agenda miniştrilor apărării din statele Alianţei îl reprezintă evaluarea posibilităţii trimiterii de avioane de luptă Ucrainei, scrie agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, „se discută în prezent asupra chestiunii trimiterii de avioane Ucrainei şi această temă urmează să fie abordată în reuniunea de la Bruxelles”, menţionând, totodată, că acest demers de furnizare a avioanelor de luptă către Kiev nu face NATO parte din conflict.

Miniştrii apărării urmează să aprobe noi măsuri ambiţioase în ce priveşte planificarea apărării în NATO şi să răspundă modalităţilor de dezvoltare a capacităţii industriale de apărare şi de refacere a stocurilor.

În prima zi a discuţiilor de la Bruxelles, are loc întâlnirea Grupului de Contact pentru apărarea Ucrainei, în deschidere susţinând un discurs secretarul american al apărării, Lloyd Austin, pentru ca ulterior să se desfăşoare reuniunea ministerială propriu-zisă la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, la care participă în calitate de invitat şi ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

În cea de-a doua zi a reuniunii, Consiliul Nord-Atlantic se reuneşte şi cu participarea miniştrilor de resort din statele invitate să adere la Alianţă, Finlanda şi Suedia. La finalul reuniunii, secretarul general al organizaţiei susţine conferinţa de presă pentru prezentarea concluziilor întâlnirii.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *