Miniştrii Agriculturii din statele UE discută despre protestele fermierilor

Miniştrii europeni ai Agriculturii discută, astăzi, despre protestele fermierilor care au avut loc în mai multe țări, înainte de lansarea, joi, a unui dialog strategic al Comisiei Europene cu sectorul agricol, informează Agerpres.

Ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval – a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE – a transmis, astăzi, că nemulțumirile fermierilor „trebuie să fie luate în calcul mai bine” de către oficialii europeni.

Reuniţi la Bruxelles, miniştrii Agriculturii din cele 27 de state membre UE discută despre „dialogul strategic” propus de Comisia Europeană.

Confirmată abia săptămâna trecută, iniţiativa a fost propusă încă din luna septembrie 2023 de preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen.

Domeniul agriculturii este unul important înaintea alegerilor europarlamentare și se apreciază că partidele extremiste pot deturna politic protestele fermierilor.

Chiar dacă recentele proteste au fost generate de diferiţi factori naţionali (de exemplu, taxarea motorinei în Germania), problemele s-au înmulţit peste tot: episoade climatice extreme, gripă aviară, explozia preţurilor la energie.

Un alt subiect care provoacă disensiuni este și afluxul de produse agricole ucrainene în UE, de la eliminarea taxelor vamale în 2022.

Bruxelles-ul ar urma să prezinte, astăzi, statelor membre propunerile sale pentru o nouă prelungire a acestor scutiri în luna iunie, însoţită cel mai probabil de mecanisme de salvgardare.

Cel mai mare protest a avut loc, săptămâna trecută, în Germania când 10.000 de fermieri, mulți cu tractoare, au manifestat la Poarta Brandenburg din Berlin.  

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *