Miniştrii Energiei din zece țări solicită Comisiei Europene să includă energia nucleară în taxonomia UE

Miniştri ai Energiei din zece ţări UE, printre care și România, solicită Comisiei Europene să-şi extindă acţiunile în domeniul producţiei de energie prin includerea energiei nucleare în taxonomia UE. „În etapa următoare, Comisia Europeană ar trebui să aibă în vedere actualizarea Programul Ilustrativ în domeniul nuclear (PINC), în conformitate cu articolul 40 din Tratatul Euratom, care oferă o imagine de ansamblu asupra obiectivelor şi investiţiilor necesare de-a lungul întregului ciclu de viaţă al energiei nucleare”, susţin cei zece miniştri ai Energiei, într-o scrisoare adresată Comisiei, citată de Agerpres.

Cele zece țări sunt România, Bulgaria, Cehia, Croația, Finlanda, Franța, Polonia, Ungaria, Slovacia și Slovenia. „Fără energia nucleară, decarbonarea nu este posibilă”, susține ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a adăugat că, față de 2021, când s-a susținut prima dată această taxonomie, nu exista războiul declanșat de Rusia în Ucraina, care a schimbat complet peisajul energetic al lumii.

În plus, în opinia ministrului Energiei, Virgil Popescu, cererea de energie electrică se va dubla în următorii 30 de ani, iar energia nucleară poate juca un rol esenţial într-un mix energetic compatibil cu neutralitatea climatică, fără a se recurge masiv la importurile de energie.

Inițiativa celor zece țări vine în contextul în care europarlamentarii dezbat mâine și urmează un vot, în plenul de miercuri, pentru includerea energiei nucleare, dar și a gazelor naturale în taxonomia UE. Propunerea a fost lansată de Comisia Europeană în luna martie. După votul din Parlament, Consiliu va supune, de asemenea, la vot noua taxonomie propusă de executivul european.

România, care deține o centrală nucleară la Cernavodă și are în plan să construiască încă două reactoare – reactoarele 3 și 4, și să implementeze o tehnologie inovatoare în domeniul nuclear, prin amplasarea de reactoare modulare nucleare la Doicești, în județul Dâmbovița, susține taxonomia propusă de Comisia Europeană.

Se estimează că, potrivit Eurostat, ponderea energiei nucleare în mixul energetic la României este de 21%.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii