Mindenki a saját buborékában – élen jár Magyarország a közösségi média használatában

Élmezőnyben Magyarország a közösségi média használatában az Eurostat felmérése alapján.

            A Quibit összefoglalója alapján ez az arány közel sem pozitív töltetű. A járványhelyzet alatt fokozódott a közösségi média szerepe, ha az emberek tájékozódni szerettek volna. Ez a tendencia nem csökkent túlságosan, így a sajtó szerepét fokozatosan vállalta át a közösségi média. Ez a változás az álhírek egyre nagyobb fokú terjedését tette lehetővé, a  magyar társadalom magas közösségi média használata mellé ráadásul nem párosul az internet építő jellegű felhasználási módja ugyanilyen arányban: nem használják gyakran például egészségügyi tájékozódásra, a pénzügyek nyomonkövetésére, vagy szolgáltatásokról és termékekről szóló érdeklődésre sem az internet adta lehetőségeket az emberek általánosságban.

            A Quibit kiemeli, egyre több kutatás támasztja alá a közösségi média használatával együttjáró elmagányosodást, a közösségi média használat okozta egészségromlást.

            Az algoritmusok kialakulása tovább erősíti a a vélmények ütközésének gátlását: nagyon ritkán találkozunk olyan tartalmakkal, amelyek nem passzolnak bele a már kialakult világképünkbe, és ha ezt nem kezeljük tudatosan, könnyen beleeshetünk abba a csapdába, hogy minden történetnek csak egyetlen oldalát ismerjük, legyen szó politikai érdeklődésról, társadalmi kérdésekről, vagy egészen hétköznapi kérdésekről.

Molnár Adrienn

Facebook

Comentarii

166 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *