Mii de protestatari în Slovacia cer demisia guvernului Fico

Demonstranții scandează „Fico, du-te în Rusia!” și denunță guvernul drept „mafiot”.

Mii de cetățeni au ieșit în stradă joi seară în Slovacia pentru a-și exprima nemulțumirea față de guvernul condus de Robert Fico, aflat la conducere din octombrie. Considerat unul dintre puținii aliați ai lui Putin în Uniunea Europeană, Fico se confruntă acum cu o opoziție puternică la nivel național și internațional.

La apelul a trei partide de opoziție, manifestanții au ocupat străzile în 30 de orașe, cu aproximativ 30.000 de participanți doar în capitala Bratislava. Cu bannere care afișau mesaje precum „Fico este răul pentru Slovacia”, „Fico, du-te în Rusia!” și „Ruşine guvernului mafiot Fico!”, protestatarii și-au exprimat nemulțumirea față de conducerea actuală.

Demonstrațiile au fost organizate în special împotriva unui proiect de reformă judiciară aflat în dezbatere în parlamentul de la Bratislava. Printre cele mai controversate aspecte ale reformei se numără abolirea agenției procurorului special (USP), responsabilă cu combaterea criminalității organizate și a infracțiunilor politice. Coaliția guvernamentală susține că USP este prea „politizată” și propune dizolvarea sa.

Opoziția a avertizat că aceste planuri reprezintă o amenințare la adresa statului de drept, acuzând guvernul că încearcă să acopere cazurile de corupție la nivel înalt din timpul precedentelor mandate ale lui Fico, anterioare anului 2020. Criticile au venit rapid și din partea și din partea Comisiei Europene și a Parlamentului European, care au condamnat planurile guvernului slovac.

În semn de solidaritate, mitinguri de sprijin au avut loc și în alte orașe europene precum Bruxelles, Paris și Praga, amplificând ecourile protestelor din Slovacia la nivelul Uniunii Europene.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *