Greve și proteste în Marea Britanie, din cauza degradării nivelului de trai

Peste 115.000 de lucrători de la Royal Mail din Marea Britanie au început vineri prima din cele patru zile de grevă, în cadrul unei dispute salariale despre care grupul poștal a declarat că este posibil să provoace perturbări semnificative pentru clienți.

Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de întreruperi de activitate care au afectat Marea Britanie, în condițiile în care lucrătorii cer salarii mai mari în fața unei crize a costului vieții, în condițiile în care facturile la energie au crescut vertiginos, iar inflația ar urma să depășească 13% în cursul acestui an.

Proteste în Marea Britanie

„Vom lupta din răsputeri pentru a obține creșterea salarială pe care o merită membrii noștri”, a declarat secretarul general al Sindicatului lucrătorilor din comunicații, Dave Ward, pentru Sky News.

Royal Mail spune că a oferit o creștere salarială de 5,5% pentru lucrătorii din CWU, cea mai mare creștere din ultimii ani. Sindicatul, care a declarat că greva a fost cea mai mare acțiune industrială întreprinsă de muncitori în această vară în Marea Britanie, contestă acest lucru și spune că firma a impus lucrătorilor o creștere salarială de 2% și a oferit încă 1,5% sub rezerva modificării termenilor și condițiilor.

Serviciul poștal și de livrare britanic, vechi de secole, și-a cerut scuze clienților săi pentru întreruperea activității și a declarat că a pus în aplicare planuri de urgență, dar că nu poate înlocui în totalitate sarcinile zilnice ale personalului din prima linie. Royal Mail a avertizat la începutul acestei luni că ar putea înregistra o pierdere pentru activitatea sa în Regatul Unit în anul fiscal 2022-23 dacă greva va continua. Alte greve sunt planificate pentru 31 august, 8 și 9 septembrie.

Directorul general al Royal Mail, Simon Thompson, a declarat că afacerea trebuie să își schimbe practicile de lucru pentru a reflecta faptul că acum livrează mai multe colete decât scrisori și că piața de livrare a coletelor este foarte competitivă.

„Royal Mail este o companie pe care societatea vrea să existe… dar avem nevoie de această schimbare pentru a ne transforma într-o afacere de colete, astfel încât să putem prospera. Vrem să ne plătim echipa mai mult. Cu cât mai multă schimbare, cu atât mai multe salarii”, a declarat Thompson pentru postul de radio britanic LBC.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

66 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *