Mii de sârbi au protestat față de EuroPride

Mii de creștini ortodocși au mărșăluit în Serbia pentru a avertiza împotriva organizării EuroPride, în ciuda deciziei autorităților sârbe de a anula întâlnirea paneuropeană a comunității LGBTQ de luna viitoare. Purtând icoane, cruci și steaguri religioase, protestatarii de duminică au mărșăluit prin centrul orașului în timp ce se rugau și cântau înainte de a se aduna în fața catedralei Sfântul Sava.

Președintele Aleksandar Vucic a anunțat sâmbătă că a decis, în urma consultării cu guvernul, ca parada să fie „amânată sau anulată”. Vucic a declarat că nu este posibil să „rezolve totul” într-un moment în care Serbia este „presată de tot felul de probleme”, subliniind recentele tensiuni cu fosta provincie Kosovo și preocupările legate de energie și alimente. Cu toate acestea, EuroPride a postat un mesaj pe Twitter în care a susținut că nu a fost emisă o interdicție oficială, iar dacă se va întâmpla acest lucru, atunci va fi contestată în instanță de către BelgradPride cu sprijinul deplin al EPOA.

Creștinii din Serbia, împotriva EuroPride

Adresându-se mulțimii duminică, episcopul ortodox sârb Nikanor a salutat decizia autorităților de a inversa „profanarea țării lor, a Bisericii lor și a familiei lor”. Pentru el, a fost vorba de o „anormalitate” care ar trebui tratată ca în Rusia lui Putin, pe care l-a numit „țarul planetei”, potrivit unei înregistrări video de pe site-ul de știri Glas Javnosti.

În 2013, Rusia a introdus o lege care interzice „propaganda” LGBTQ adresată minorilor, pedepsită cu amenzi și închisoare. Episcopul Nikanor a declarat că, acum, credincioșii sunt pregătiți să iasă din nou în stradă pentru „a se pune în fața celor care intenționează să distrugă valorile Serbiei”.

Primele două marșuri Belgrad Pride, în 2001 și 2010, au fost marcate de violențe. Din 2014, parada este organizată în mod regulat, dar cu o prezență numeroasă a forțelor de ordine.

Facebook

Comentarii

67 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *