Mihai Tudose cere reindustrializarea: Să fim noi, în Est, atelierul Europei!

Europarlamentarul Mihai Tudose pledează pentru relocalizarea industriei europene în țările din estul și sudul UE, în urma șocului pandemiei.

”Criza asta ne-a arătat cât suntem de fragili, iar penuria de materiale de protecție elementare a fost traumatizantă. Iar când de elemente ca astea depind viețile oamenilor și funcționarea economiei și societății, ești obligat să revizuiești niște lucruri. Lanțurile de producție și de aprovizionare trebuie regândite și ajustate pentru a putea face față unor asemenea provocări. Să ne imaginăm ce ar putea însemna încă trei luni de izolare umană și blocaj economic în decurs de numai un an. Costul sanitar și economic al perpetuării actualului model economic de producție și comerț ar fi mult mai mare decât ceea ce implică relocalizarea în domenii de interes strategic”, declară Mihai Tudose, într-un interviu pentru G4Media.

Fostul prim-ministru subliniază că se poate dezvolta în regiunea noastră atelierul de care are nevoie UE.

”Avem tradiție industrială, avem forță de muncă ieftină și calificată și avem nevoie de un impuls de dezvoltare. Și s-ar întoarce și mulți din românii plecați din țară, pentru salarii decente acasă. Există un preț, desigur, pentru companii: profitul nu va mai fi același, dar nici nu vor mai exista sincope de asemenea amploare. Nici prețul final nu va mai fi același, dar cred că mulți europeni ar prefera să dea un ban în plus pentru o calitate mai bună a produselor și o siguranță a aprovizionării. Industria auto occidentală e prezentă masiv în țările din est și uite că modelul producției de proximitate funcționează”, argumentează europarlamentarul social-democrat.

”Nu creștem vreun mic Horthy din fonduri europene”

Mihai Tudose atrage, totodată, atenția asupra condiționalităților privind fondurile europene pentru relansarea economică și susține ideea ca finanțarea să fie legată de respectarea statului de drept. ”Nu creștem vreun mic Horthy din fonduri europene. Ar fi contrar proiectului european”.

Totodată, liderul PSD critică cramponarea unor state și instituții europene de o ordine a priorităților acceptabilă înainte de pandemie, dar complet bulversată acum.

Văd că pe unii-i doare acut trecerea de la cărbune la hidrogen. Foarte bine, dar dați-ne răgazul și condițiile necesare retehnologizării și tranziției economice și sociale. E absurd să ignorăm rolul de combustibil de tranziție al gazelor naturale sau al energiei nucleare, când sunt state și sute de mii de locuri de muncă dependente de ele în Europa. Să nu fetișizăm economia neutră climatic, că riscăm să ne împiedicăm pe drum. Mai putem trăi câțiva ani fără 5G și energie din hidrogen, pentru că prioritatea e ca fiecare european să aibă o minimă siguranță economico-energetică”, declară europarlamentarul Mihai Tudose.

EUROPOLIS

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *