Mihai Tudose: Comisia Europeană a gestionat dezastruos pandemia și criza energetică

Comisia Europeană ”a gestionat ultimele două crize majore – mă refer la pandemie şi la criza energiei – absolut dezastruos. Îmi asum ceea ce spun. Dezastruos înseamnă că măsurile nu au fost cele bune, cele care erau bune la un moment dat au venit tardiv, adică, mai pe româneşte, un medic care îţi dă tratamentul, îţi dă pastila după ce tu deja trebuie să te duci la operaţie. Când era de pastilă, nu ţi-a dat-o. Când trebuie să te operezi, îţi dă pastila şi după aia te trimite la operaţie, când de fapt deja ai murit. Cu elemente de tardivitate foarte mari”, a declarat europarlamentarul Mihai Tudose, în emisiunea ”Insider Politic”, moderată de Sebastian Zachmann la Prima TV.

Fostul premier a subliniat că ”partea de tranziţie verde, care s-a suprapus peste aceste două crize” a determinat ”reţeta dezastrului”. ”Poate fiecare în parte nu ne punea jos, niciuna nu era letală, dar când toate trei au venit peste noi şi gestionate prost, cu măsuri luate total alandala, fără niciun fel de anticipaţii, ce o să se întâmple în viitor, efectele sunt cele de cele de astăzi”, a explicat vicepreședintele PSD.

Schengen: ”Ne vreţi sau nu?”

În ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen, eurodeputatul social-democrat a apreciat că “dacă tot stăm aşa pe lăbuţele din spate, ca să nu zic altfel, aşteptăm să mai ne mângâie cineva pe frunte, nu o să primim nimic niciodată. E un război economic, sunt alte interese, e în regulă, dar uitaţi, acum au nevoie de noi, că grânele, că Ucraina, că transport, că Franţa”.

Mihai Tudose, despre solidaritatea europeană: „Uitaţi-o! În momente de criză, scapă cine poate”. 

“E da sau nu, nu negociem nimic. E da sau nu. Bă, ne vreţi sau nu? Dacă nu ne vreţi, măcar spuneţi-ne şi am închis subiectul. Tot stau aşa şi mă pregătesc pentru şi aştept că se întoarce olandezul iar sau mai se gândeşte nu ştiu cine, nu ştiu ce. Am înţeles. Eu aşa aş pune problema. Nu ne vreţi, am înţeles că nu ne vreţi. Dacă nici acum…toate criteriile sunt îndeplinite, nu aveţi decât să luaţi decizia. Ok, în regulă, nu mai vrem noi şi hai să vedem cum faceţi cu mărfurile pe aici”, a punctat fostul prim-ministru.

Soluția în energie: ”Piață reglementată”

Referitor la soluția pentru criza energetică, Mihai Tudose a declarat tranșant: “Ăsta ar fi primul lucru, piaţă reglementată. Punct. De la cap la coadă”. Și a precizat: “Nu înseamnă comunism. Doamna Ursula este comunistă? Comisia este în majoritate de dreapta, sunt comunişti? Vedeţi că de vreo săptămână au început să vorbească ei de piaţă reglementată, de preţ fix. Când vorbeam noi, eram comunişti. Nu-i comunism. Asta este ceea ce trebuie să facă statul pentru a-şi proteja economia şi cetăţenii. În Constituţie scrie foarte clar că statul este obligat să asigure un trai decent”.

În ceea ce privește liberalizarea pieței energiei în România, eurodeputatul a spus: ”Este cazul să ieşim din acest eşec de piaţă, că nu e o piaţă liberă, ci un eşec de piaţă. România consumă la fel cum consuma înainte. Producem la fel cum produceam înainte, dar plătim de zece ori mai mult. Adică preţurile s-au dus aiurea. Asta nu e economie de piaţă, este speculă, este o oportunitate nu speculată la modul comercial, până la urmă asta-i piaţa, dar vezi când piaţa nu se mai reglează şi o ia razna complet, rolul statului e să intervină. Aţi auzit colegi din partea dreaptă a eşichierului politic, nu, domnule, statul nu trebuie să intervină. Atunci hai să nu mai fie nici justiţie, nici poliţie”.

Iar cu privire la modul de abordare al tranziției ecologice de către fiecare țară, Mihai Tudose a tras atenția că “fiecare ţară din Europa a avut şi are un specific. Economiile ţărilor respective au fost bazate pe resursele proprii. România a avut cărbune, gaze, petrol şi a dezvoltat o economie şi o parte energetică de susţinere energetică bazată pe resursele proprii. Belgia nu a avut cărbune, evident că s-a dezvoltat pe altă parte şi atunci când vine vreun belgian şi-mi spune ”Domnule, hai să renunţăm la cărbune!”, la ce să renunţi, frăţioare, că tu nu ai? E ca şi cum vin nişte oameni care trăiesc în Africa, în Sahara, spun renunţăm la blănuri, nu mai purtăm blănuri. Tu oricum porţi două pene şi cu alea îţi e cald. La băieţii prin nord, pe la eschimoşi, fără blană e nasol, că nu apucă seara”, a declarat Mihai Tudose.

EuroȘtiri.ro

Facebook

Comentarii

69 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *