Criza de personal medical în Europa – UE poate găsi soluții?

Migrația profesioniștilor din domeniul sănătății a creat o criză a forței de muncă în mai multe state UE și a pus în pericol sustenabilitatea sistemelor de sănătate. Deși competența UE este restrânsă în acest sector, pot fi găsite soluții.

Potrivit unui raport din 2021 al Comisiei Europene, deficitul semnificativ de lucrători din domeniul sănătății pune presiune asupra sistemelor de sănătate ale statelor membre UE. România și Polonia au densități mai mici de medici și asistenți decât Germania și Suedia, lucru determinat de migrația internă din cadrul UE.

Potrivit lui Gugliemo Trovato, director la Asociația Medicală Europeană, „România, Italia, Grecia și toate națiunile est-europene sunt cele mai afectate de acest ”furt” de lucrători calificați.”

Trovato a subliniat că facilitățile, salariile și oportunitățile de formare mai bune sunt printre cei mai importanți factori care influențează decizia profesioniștilor din domeniul sănătății de a se reloca.

UE ar trebui să fie mai implicată în găsirea unei soluții, potrivit unor europarlamentari. Dar acest lucru reprezintă o provocare dificilă, având în vedere autoritatea limitată a UE în sectorul sănătății.

Potrivit Tratatului UE, competențele Comisiei sunt limitate deoarece statele membre sunt responsabile de supravegherea serviciilor de sănătate și a celor de asistență medicală, a declarat un oficial al UE pentru EURACTIV. Cu toate acestea, oficialul UE a remarcat că executivul european este conștient de deficitul de personal medical, de diferențele dintre statele membre și de provocările pe care le au anumite țări în reținerea profesioniștilor.

Oficialul a subliniat că executivul ia deja măsuri pentru a aborda problemele complexe care implică profesioniștii din domeniul sănătății, ca parte a inițiativei EU4Health.

De asemenea acesta a amintit de Acțiunea Comună Privind Planificarea și Prognozarea Forței de Muncă din domeniul sănătății „HEROES”, lansată în februarie 2023, care urmărește îmbunătățirea capacităților și politicilor de planificare a personalului.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *