UE ar putea deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi R. Moldova până la sfârşitul anului

Într-un interviu acordat ieri pentru European Newsroom, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a fost întrebată despre data de 2030, propusă de preşedintele Consiliului, Charles Michel, pentru extinderea UE.

„În loc să ne concentrăm pe dată, mai bine să ne concentrăm pe deschiderea negocierilor de aderare până la sfârşitul anului”, a declarat Metsola.

„Dacă Ucraina şi Moldova sunt pregătite, negocierile de aderare ar trebui să poată începe, iar paşii ar putea fi făcuţi treptat. Fiecare ţară merge pe drumul său, dar să nu dezamăgim milioanele de oameni care consideră Europa ca fiind casa lor”, a îndemnat ea.

Preşedinta Parlamentului European şi-a arătat întotdeauna sprijinul pentru Ucraina şi pentru aderarea acesteia la UE. De altfel, ea a fost primul reprezentant al unei instituţii a UE care a vizitat Kievul în aprilie 2022, imediat după începerea invaziei ruse în Ucraina.

În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei statutul de candidat la aderare, într-un gest extrem de simbolic, alături de Moldova. În schimb, a negat Georgiei acest statut, cerând mai multe reforme de la Tbilisi.

Comisia Europeană va prezinta, la sfârşitul lunii octombrie, un raport cu privire la progresele înregistrate de Ucraina şi Republica Moldova şi să decidă dacă să deschidă sau nu negocierile de aderare.

Cele 27 de state membre vor aborda apoi această temă la summitul de la Bruxelles, de la jumătatea lunii decembrie.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *