Meta, în proces privind sănătatea mintală a tinerilor

Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, se confruntă cu acuzații grave într-un proces federal inițiat de mai multe state americane. Acestea susțin că Meta a indus în eroare publicul cu privire la riscurile utilizării rețelelor de socializare și a contribuit la o criză de sănătate mintală în rândul tinerilor.

Mai mult de treizeci de procurori generali au semnat procesul, susținând că Meta a folosit caracteristici care creează dependență pentru a „prinde în capcană” utilizatorii, în timp ce ascundea „pericolele substanțiale” ale platformelor sale. Compania a fost acuzată și de colectarea ilegală de date despre copii cu vârsta sub 13 ani, încălcând astfel legile privind protecția vieții private online a copiilor.

Procurorul general al New York-ului, Letitia James, a declarat că companiile de social media, inclusiv Meta, au contribuit la o criză națională de sănătate mintală a tinerilor și trebuie să fie trase la răspundere. În plus, alte nouă state au intentat procese similare împotriva Meta.

În replică, un purtător de cuvânt al companiei a declarat că Meta împărtășește angajamentul procurorilor generali de a oferi adolescenților experiențe online sigure și pozitive și a introdus deja peste 30 de instrumente pentru a sprijini adolescenții și familiile acestora.

Această acțiune legală este cea mai mare de până acum și vine în urma unei anchete asupra practicilor Meta din 2021, după ce un denunțător a dezvăluit că gigantul tehnologic știa că produsele sale ar putea avea efecte negative asupra copiilor. Cu toate acestea, Meta contestă acuzațiile și susține că Instagram nu este „toxic” pentru adolescenți.

Studiile efectuate până acum au prezentat rezultate variate cu privire la impactul rețelelor de socializare asupra sănătății mentale a tinerilor. Cu toate acestea, în procesul împotriva Meta, se critică caracteristici precum like-urile, alertele și filtrele, care promovează dismorfia corporală în rândul tinerilor utilizatori.

Acest proces cere despăgubiri financiare și oprirea practicilor presupus dăunătoare ale Meta, care se presupune că contribuie la dependența tinerilor utilizatori.

Facebook

Comentarii

62 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *