Mercenari în slujba prostiei

Miliardarii excentrici care au plătit cu viața, plus 250.000 de euro, ca să vadă resturi din epava Titanicului nu sunt excepții în rândul bogătașilor de astăzi. Vremea în care oameni ca Henry Ford erau în topul bogaților a trecut. Pe lângă prosperii infantili de astăzi, celebrul industriaș american e un adevărat model de valoare umană. Nici măcar Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates, cu toată glagoria lor, supralicitată și ea prin pânzele colorate ale marketingului și cu inițiativele lor de mici dumnezei planetari, nu sunt departe de prostia nebună a celor care s-au scufundat sinucigaș.

Explicațiile pentru diferența de valoare dintre vechii industriași și miliardarii slabi de minte de astăzi ține de specificul epocii pe care o parcurgem. Numărul analfabeților funcționali planetari este în creștere vertiginoasă. Astăzi se pot face bani din prostie, mai mult ca niciodată, mai ales prin rețelele de socializare. Vânzând nimicul, găunoșenia, nu poți avea decât milionari găunoși. Ne putem aștepta la înmulțirea cazurilor de plictisiți care vor cădea victime prostiei cu bani, cea mai periculoasă formă de prostie. Altfel, toți acești profitori sunt mari apostoli ai capitalismului și așa – zisei piețe libere. Paradoxal, doar angajatorii au dreptul să se gândească la profit, costuri mici, beneficii mari. Angajații trebuie să accepte să lucreze mult și pe bani puțini, adică să nu fie în profit. Ei n-au voie să gândească în stil capitalist. Lor nu li se aplică principiile eficienței capitaliste, doar patronilor.

Tot acești plutocrați psihopați au indus la nivelul maselor rușinea de-a fi sărac ca pe un stigmat nemilos menit a inhiba orice revoltă. Majoritatea săracilor din cartiere visează să fie bogați, dar stau timorați de propria sărăcie și îi privesc cu admirație pe exploatatorii lor.

În timpul acesta, libertatea de exprimarea e vânată la nivel global. În acest sens e pe cale să cadă și mitul individualismului civic occidental. Occidentalii de rând beneficiază de drepturi și libertăți derizorii, dar în fața puterii statului au ajuns și ei o turmă colectivistă și fatalistă, precum se întâmplă în societățile orientale. Individualismul lor este doar la nivelul egoismului hedonist si al însingurării printre semeni, vecini care nu se mai cunosc, colegi indiferenți. Individul alienat nu are forță civică atunci când este exploatat și îi sunt încălcate drepturile esențiale. Societatea occidentală e pe cale să renunțe la principiul libertății individuale, oferind  democrație derizorie pentru minorități manipulate și tiranie pentru majorități. În statele autoritare orientale există măcar coeziunea socială ca o compensație pentru drepturi și libertăți limitate. Vestul e în cel mai nefast moment din perioada modernă, nu oferă nici coeziune, nici libertate. În general acesta e stadiul de la care pot începe revoluțiile. Când nu există nici libertate și nici stabilitate, sistemele colapsează. Dar scânteia nu pleacă niciodată de la mase, ci de la o parte din sistem care e dispusă să preia nemulțumirea și să dea de pământ cu orânduirea arogantă și ruptă de societate.

Un exemplu elocvent pentru această stare de fapt îl reprezintă căderea jurnalismului din Vest. Presa comunistă, gen Scânteia anilor 80, începe să nu mai pară atât de indecentă în comparație cu ceea ce se întâmplă astăzi la nivelul presei oficiale mondiale. Asta ne face să nu ne mai mirăm atât de tare de mass-media noastră, care o luase spre Moscova înaintea diviziei Wagner. Au fost nevoiți să se întoarcă la realitate după aceea, așa cum se întâmplă de la începutul pandemiei cu presa de tip fake news. 

Mai departe urmează să vedem când va produce și inteligența artificială marea manipulare. Deja suntem manipulați de către influencerii aparent naivi să credem că inteligența artificială va fi liberă, mai liberă decât omul și va putea scăpa oricând de sub control. Inteligența artificială nu poate scăpa de sub control, ea e făcută printre altele să ne controleze pe noi. Aceste idei naive induc iluzia că am fi cu toții în aceeași barcă. Nu suntem în aceeași barcă, unii sunt tot mai bogați, tot mai proști și cu tot mai multă putere, iar alții tot mai săraci, exploatați și controlați. Dacă nu ne trezim în al doisprezecelea ceas, ne așteaptă doar mâncarea sintetică, inteligența artificială și o întreagă viață surogat în noua rezervație planetară.

Vocile rațiunii:

”Azi, la noi, cu anumite excepţii, te uiţi cum oamenii care prezintă interes, despre care se pomeneşte mereu, au o dublă calitate indisociabilă: sunt şi cretini şi miliardari. A fi miliardar fără a fi cretin nu spune nimic. A fi cretin fără a fi miliardar, nici atât. Dar cretinul miliardar are un prestigiu formidabil… Cândva aveam o idee: omul deştept se îmbogăţeşte. Da’ de unde! Prostul se îmbogăţeşte şi numai la asta se gândeşte. Deşteptul are lucruri mult mai interesante în cap, alte conversaţii, alte bancuri, alte combinaţii productive. Nu se îmbogăţesc decât proştii. Sigur că se întâmplă ca unii să se îmbogăţească pentru că au un talent special pentru afaceri, o intuiţie mai exactă. Nu o etică, nici o filosofie a avuţiei. Ci o estetică a avuţiei. Ăştia sunt oamenii bogaţi şi inteligenţi. Unii dintre ei. Nu toţi au această calitate. Dar pe cei inteligenţi nu-i prea vezi mereu în actualitate. Nu pot fi omişi, dar nici nu sunt foarte agreaţi. Românul admiră bogăţia, dar nu pe bogatul inteligent. Bogăţia se admiră pentru prostia ei, nu pentru inteligenţa ei. Am remarcat că prostia place, are simpatizanţi, are partizani. Prostia este un lucru unanim apreciat şi aducător de glorie. Eu nu sunt unul dintre aceia care contribuie la sporirea acestor glorii.” – Alexandru Paleologu

Editorial publicat inițial în cotidianul România Liberă:

https://www.pressreader.com/search?query=ciprian%20blidaru&orderBy=Relevance&searchFor=Articles
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *