Parlamentul European, verdict dur: Ungaria nu mai este o democrație

Ungaria nu mai este o democrație pe deplin funcțională, concluzionează un raport votat joi de Parlamentul European. Se cere tăierea accesului Ungariei la fondurile UE.

În schimb, Ungaria ar trebui considerată un „regim hibrid de autocrație electorală”, se arată în raport.

„Există un consens tot mai mare în rândul experților că Ungaria nu mai este o democrație”, au spus parlamentarii, citând o serie de indici internaționali care au declasat în ultimii ani statutul Ungariei.

În rezoluția lor, europarlamentarii îl acuză pe Viktor Orbán, care este la putere din 2010, și condamnă „eforturile deliberate și sistematice” ale guvernului său de a submina valorile fundamentale ale UE.

Parlamentarii își exprimă îngrijorarea cu privire la o listă lungă de drepturi fundamentale pe care le consideră amenințate, inclusiv sistemul electoral, independența justiției, confidențialitatea, libertatea de exprimare, pluralismul mass-media, libertatea academică, drepturile LGBTIQ și protecția minorităților și a solicitanților de azil.

Deputații au criticat, de asemenea, instituțiile UE pentru că au permis derapajul anti-democratic.

Parlamentul „exprimă regretul profund că lipsa unei acțiuni decisive a UE a contribuit la o prăbușire a democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în Ungaria, transformând țara într-un regim hibrid de autocrație electorală”, se arată în raportul intermediar.

Textul a fost adoptat de majoritatea membrilor forului UE, joi, cu 433 de voturi pentru, 123 împotrivă și 28 de abțineri.

În final, membrii Parlamentului European au îndemnat Comisia să se abțină de la aprobarea planului de redresare, pe care Ungaria îl solicită, până când toate reformele privind statul de drept vor fi puse în aplicare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *