Membrii Parlamentului European aprobă intrarea Croației în zona euro

Europarlamentarii și-au exprimat marți avizul favorabil cu privire la cererea Croației de a deveni cel mai nou membru al zonei euro de la 1 ianuarie 2023.

Cu 539 de voturi pentru, 45 de voturi împotrivă și 48 de abțineri, Parlamentul European a adoptat raportul lui Siegfried Mureșan (PPE, RO) în care afirmă că Croația îndeplinește toate criteriile pentru adoptarea monedei euro la 1 ianuarie 2023.

Raportul notează că, în ciuda evaluării gradului de pregătire a Croației care are loc în contextul pandemiei de COVID-19, al inflației ridicate și al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Croația continuă să fie pregătită să adopte moneda unică europeană.

Deputații au afirmat, de asemenea, că țara are deja un nivel mai ridicat de convergență a prețurilor cu zona euro în comparație cu alte state membre în ceea ce privește adoptarea monedei. Cu toate acestea, Parlamentul se așteaptă la eforturi susținute din partea guvernului croat pentru a asigura o convergență suplimentară a prețurilor și doresc ca introducerea monedei euro să nu conducă la creșteri artificiale ale prețurilor.

Aderarea Croației la moneda unică în 2023 este primul proces semnificativ de integrare europeană de la Brexit și marchează o nouă extindere a monedei euro în Balcani. Adoptarea monedei euro de către Croația arată că moneda unică este un proiect stimulant și solid, care garantează o mai mare securitate și stabilitate pentru cetățenii întregii Uniuni.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii