Meloni, fostă activistă de extrema dreaptă – viitorul premier italian?

În adolescență, Giorgia Meloni obișnuia să se furișeze în toiul nopții și să ajute la lipirea de afișe de extremă dreapta în cartierul său din Roma, jucând un joc de-a șoarecele și pisica cu inamicii de stânga, joc care putea deveni violent. Acum, imaginea ei apare pe panourile electorale din întreaga țară, înaintea alegerilor din 25 septembrie, scrutin care ar putea să o transforme în prima femeie premier al Italiei.

„A fost o călătorie incredibilă, dar dacă voi câștiga alegerile, atunci nu va fi sfârșitul, ci doar începutul”, a declarat Meloni pentru Reuters săptămâna trecută, din biroul său parlamentar care are vedere spre centrul istoric al Romei.

Ascensiunea rapidă a lui Meloni este strâns legată de transformarea propriului său partid, Frații Italiei, care a ieșit din umbră și a intrat în curentul principal, fără a-și renega vreodată pe deplin rădăcinile post-fasciste. Sondajele de opinie prevăd că gruparea va deveni cel mai mare partid din Italia, obținând până la 25% din voturi față de doar 4,3% la alegerile din 2018 și depășind aliații cândva dominanți – Liga lui Matteo Salvini și Forza Italia a lui Silvio Berlusconi.

Meloni se îndreaptă spre postul de prim-ministru

Prietenii și criticii deopotrivă spun că valul de susținere se datorează în mare parte determinării de oțel a lui Meloni, în vârstă de 45 de ani, care a câștigat primele sale alegeri locale la 21 de ani și a devenit cel mai tânăr ministru din Italia când, la 31 de ani, a primit portofoliul tineretului în guvernul Berlusconi din 2008. Ascensiunea ei este deosebit de notabilă, având în vedere trecutul ei modest într-o țară în care legăturile de familie prevalează adesea asupra meritelor.

A fost crescută de o mamă singură într-un cartier muncitoresc din capitala italiană, după ce tatăl ei i-a abandonat după nașterea ei, și nu a făcut nicio încercare de a-și pierde puternicul accent. În autobiografia sa din 2021, „Eu sunt Giorgia”, Meloni spune că și-a găsit o nouă familie la vârsta de 15 ani, când s-a alăturat unei secțiuni locale de tineret a Mișcării Sociale Italiene (MSI), creată în 1946 de susținătorii dictatorului fascist Benito Mussolini.

Ea a atras în curând atenția activistului de partid Fabio Rampelli, care a organizat cursuri pentru a forma ceea ce el spera să fie o nouă generație de politicieni conservatori.

„Ideea mea era să îmi imaginez un guvern de dreapta, care nu avea nimic de-a face cu fascismul din anii 1930. Meloni era blondă, cu ochi albaștri, mică, dezinvoltă și spirituală. Era, de asemenea, foarte concretă și nu era ideologică. Toate caracteristicile de care aveam nevoie pentru a duce dreapta italiană la următorul nivel.„, a declarat Rampelli, care este șeful adjunct al Fraților Italiei în parlament.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *