Meloni, la Summit-ul pentru Africa: Planul anti-migrație

Premierul italian, Giorgia Meloni, a deschis luni un summit al liderilor africani cu scopul de a promova marele plan de dezvoltare al Italiei pentru continent, plan despre care guvernul ei speră că va opri fluxurile de migrație și va crea o nouă relație între Europa și Africa.

Două duzini de lideri africani, oficiali de vârf din Uniunea Europeană și ONU plus reprezentanți ai instituțiilor internaționale de creditare au fost la Roma pentru summit, primul eveniment major al președinției Italiei a Grupului celor Șapte.

Italia, care de decenii a fost un punct sensibil în dezbaterea europeană privind migrația, și-a promovat planul de dezvoltare ca o modalitate de a crea condiții de securitate și economice care vor crea locuri de muncă în Africa și vor descuraja tinerii săi să facă migrații periculoase peste Marea Mediterană.

Meloni, primul lider de dreapta ferm al Italiei, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a făcut din limitarea migrației o prioritate a guvernului său. Însă în primul ei an la putere a înregistrat o creștere mare a numărului de oameni care au ajuns pe țărmurile Italiei, cu aproximativ 160.000, anul trecut.

Planul guvernului, numit după Enrico Mattei, fondatorul gigantului de petrol și gaze controlat de stat Eni, urmărește să extindă cooperarea cu Africa dincolo de energie, dar nu într-un mod exploatator. Oficialii italieni spun că planul implică proiecte-pilot în domenii precum educația, sănătatea, apă, canalizarea, agricultura și infrastructura.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *