Medicii străini, în pericol de disponibilizare în Franța: Protest la Paris

Circa o sută de medici cu diplome obţinute în străinătate, dar practicieni în Franţa, au protestat joi în faţa Ministerului Sănătăţii de la Paris. Motivul acestei manifestații este riscul unei „disponibilizări masive”, deoarece statutul lor administrativ, precar, nu mai există de la 1 ianuarie, conform informațiilor furnizate de AFP și preluate de Agerpres.

Aceștia au atras atenția asupra situației critice în care se află, subliniind că aproximativ 2.000 de medici, esențiali în serviciile de sănătate și implicați în lupta împotriva epidemiei de COVID-19, se confruntă cu amenințarea disponibilizării.

Un reprezentant sindical, Halim Bensaidi, a declarat pentru AFP: „Există la ora actuală circa 2.000 de medici, indispensabili în servicii, puși în prima linie în timpul epidemiei de COVID-19, însă cărora tocmai li s-a spus «nu mai vrem să vă păstrăm»”. Acesta a adăugat că situația reprezintă o catastrofă atât pentru acești medici, cât și pentru sistemul spitalicesc.

O parte dintre acești medici, afectați de „deșertificarea” medicală din Franța din ultimii 20 de ani, devin acum migranți ilegali. Regimul de derogare, care permitea spitalelor să-i recruteze pe cei cu diplome obținute în afara Uniunii Europene, s-a încheiat pe 31 decembrie 2023. Astfel, acești medici se găsesc într-o situație fără ieșire, deoarece reînnoirea contractelor lor este acum imposibilă.

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate marți, președintele Emmanuel Macron a promis că va „regulariza numărul de medici” străini, fără a oferi însă detalii cu privire la modalități și termene specifice. Medicii afectați speră că guvernul va găsi soluții urgente pentru a evita disponibilizările masive și pentru a menține în sistemul medical francez acești profesioniști esențiali.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *