Masacrul de la Srebrenica: Sârbii bosniaci amenință cu secesiunea, ca reacție la ONU

Adunarea Generală a ONU ar urma să adopte, pe 2 mai, o rezoluție de comemorare a genocidului comis, în 1995, de trupele sârbilor bosniaci asupra populației musulmane din Srebrenica, în estul Bosniei-Herțegovina, în timpul războiului bosniac. Ca reacție, președintele republicii Srpska susține că această recunoaștere a genocidului va duce la secesiune, sârbii bosniaci urmând să ceară curând separarea de Bosnia-Herțegovina.

Anunțul a fost făcut, ieri, de președintele republicii Srpska, Milorad Dodik. „Nu mai dorim să împărţim cu bosniacii nici măcar aerul şi cu atât mai puţin alte valori. Ne acuză că suntem un popor genocidar, deşi ei ştiu că asta nu s-a întâmplat niciodată”, a spus Dodik, potrivit Agerpres.

El a vorbit din oraşul rus Sankt Petersburg, după ce s-a întâlnit cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, care i-a promis că Rusia va vota împotriva rezoluţiei în Adunarea Generală a ONU.

Rezoluţia ONU propune ca ziua de 11 iulie să fie declarată „Zi Internaţională în memoria genocidului comis la Srebrenica în 1995” şi condamnă negarea genocidului şi glorificarea crimelor de război.

Serbia şi Republica Srpska nu recunosc sentinţele Tribunalului Penal Internaţional pentru crimele de război în fosta Iugoslavie. La o manifestaţie desfăşurată joia trecută, Milorad Dodik, care de mulţi ani ameninţă cu secesiunea Republicii Srpska, a susţinut că aceasta se va uni cu Serbia.

Uniunea Europeană a avertizat după această declaraţie că eventuali paşi secesionişti ai entităţii sârbe din Bosnia-Herţegovina „vor avea consecinţe serioase”.

Masacrul de la Srebrenica, din estul Bosniei, este considerat unul dintre cele mai sângeroase episoade pe care le-a cunoscut Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial, când 8.000 de civili musulmani au fost uciși, în iulie 1995, de gloanțele sârbilor bosniaci.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *