Marți, 13

Va fi o zi neagră pentru România. Marți, 13, Parlamentul European va vota rezoluția privind starea statului de drept în România, iar Comisia Europeană va face public raportul anual din cadrul Mecanismului de Coperare și Verificare pentru Justiție. Ambele se anunță mai defavorabile ca niciodată de la aderarea la UE. Reponsabilitatea revine întregii clase politice: unii sunt vinovați pentru ceea ce au făcut, alții pentru ceea ce nu au făcut.

Cele două documente ale instituțiilor europene vor fi instrumentate propagandistic, în războiul româno-român care se duce, înverșunat și iresponsabil, pe ruinele țării. Un război civil în variantă mămăligară, care golește România de creiere și brațe de muncă la o amploare depășită doar de conflictul sirian.

Nu, nu e sancționată o tabără. Nu, nu e o conspirație sorosist-ocultă. Acestea sunt gogoșile otrăvite în care își vor împacheta unii nemernicia, alții indolența. În fapt, însă, pierde România.

Credibilitatea țării este la cotă de avarie, într-un moment critic: preluarea președinției Consiliului UE.

Dar liderii de la București au alte dureri de cap, nevoiți fiind să bătătorească drumul spre procuratură și tribunal.

Marți, 13, este zi de bilanț negativ pentru România, ca actor european cu o credibilitate grav pusă sub semnul întrebării de involuțiile ultimilor ani. Se vor trezi oare mai-marii clipei sub semnalul de alarmă tras de la Strasbourg și Bruxelles, cu exasperare și, totuși, încă un pic de speranță în îndreptare?

Nu e o întrebare retorică. Situația României în planul Uniunii Europene – oricât s-ar da unii peste cap la București, acest plan este decisiv și obligatoriu (slavă Domnului!) – este atât de proastă încât lipsa cooperării într-un moment atât de important ca mandatul european din prima jumătate a anului viitor echivalează nu cu ticăloșia și prostia, ci cu trădarea de țară.

Marți, 13, loviturile în masă ale forurilor europene sunt ultimul apel la responsabilitate și decență. Tot ceea ce urmează va fi judecat necruțător și România riscă să fie afectată pe termen lung, dacă își compromite misiunea ce i se încredințează în fruntea Consiliului UE.

 

Facebook

Comentarii

Un răspuns

  1. Romania isi pierde rapid substanta nationala. Desi rezolutia care se va da marti ar trebui sa fie inteleasa ca un apel la responsabilitate de catre politicienii romani, e greu de crezut ca mesajul nu va fi integrat in propaganda promovata de PSD-ALDE. Fiecare va rastalmaci acel mesaj pentru a servi o poveste electoratului polarizat din tara. Populatia nu va intelege nimic. PSD-ALDE va merge mai departe cu ideea ca statul paralel a reusit sa influenteze si forurile europene si ca ei sunt eroii nationali care vor sa salveze tara. Usor, usor vin si sarbatorile de iarna. Mai adaugam 5 lei la salariile bugetarilor si mai nenorocim cateva sute de mii de firme cu cresterea salariului minim. Si mergem inainte. Ca Europa nu are ce sa ne faca, nu? Si daca are? Pai nu ne intoarcem noi fata catre est. Ca doar Rusia este mai aprope de noi si s-a trait bine si in comunism. Nu-i asa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *