Mark Rutte, favorit pentru șefia NATO: Culisele negocierilor

Mark Rutte, în vârstă de 56 de ani, premierul olandez în exercițiu, devine marele favorit pentru a-i succeda norvegianului Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO, potrivit informațiilor furnizate de Bloomberg. Franța și Germania, împreună cu alte țări susținătoare, au lucrat intens pentru a se asigura că acesta va încheia cursul pentru șefia NATO până în această vară, potrivit unor surse anonime.

Funcția de secretar general al NATO va deveni vacantă în octombrie, iar în competiție se află și premierul estonian Kaja Kallas și fostul prim-ministru leton Krisjanis Karins, dar Mark Rutte pare să atragă susținerea majorității aliaților.

Decizia privind numirea viitorului lider al NATO este așteptată să fie convenită înainte de summitul de la Washington din iulie, iar unanimitatea celor 31 de aliați este esențială. Cu toate acestea, „unele țări din estul Europei” rămân greu de convins pentru a-i acorda sprijinul lui Rutte, conform surselor citate.

Publicația subliniază că noul lider NATO va trebui să gestioneze echilibrul între evitarea conflictelor directe cu Rusia și încurajarea sprijinului pentru Ucraina, în contextul prelungirii conflictului cu Rusia.

Mark Rutte, prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos, a îndemnat țările europene să investească mai mult în apărare și a susținut acțiunile SUA și Marii Britanii împotriva rebelilor houthi. Cancelarul german Scholz a lăudat experiența și expertiza lui Rutte în politica externă, subliniind abilitățile necesare pentru gestionarea unor structuri guvernamentale mari.

Susținătorii lui Rutte argumentează cu prestația sa eficientă în fața amenințării rusești, inclusiv modul în care a gestionat criza zborului MH17 în 2014, soldată cu decesul a 197 de cetățeni olandezi. Jens Stoltenberg însuși l-a salutat pe Rutte într-un interviu acordat France Presse, descriindu-l drept un politician „experimentat”, dar subliniind că decizia privind succesorul său nu îi aparține.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *