Mario Draghi, un pas înapoi de la demisie. Premierul face apel la un nou pact

Premierul italian Mario Draghi a făcut un pas înapoi de la demisie, făcând apel la un nou pact pentru a salva guvernul său de uniune de la colaps. La șase zile după ce președintele i-a respins demisia, Draghi a declarat că este imposibil să ignore numeroșii italieni care cer supraviețuirea coaliției.

El a declarat în fața Senatului italian că un acord complet nou este „singura cale, dacă vrem să rămânem împreună”. „Avem nevoie de un pact nou, sincer și concret: sunteți pregătiți?”. Draghi, fostul șef neales al Băncii Centrale Europene, a condus un guvern de uniune timp de 18 luni și ar urma să se retragă anul viitor, înaintea alegerilor.

Mario Draghi a decis să rămână în funcție

El și-a prezentat demisia joia trecută, când un membru-cheie al coaliției sale de largă unitate, mișcarea populistă Five-Star, s-a retras de la un vot de încredere din cauza unor dezacorduri politice și a declanșat o criză politică. Cinci Stele a fost un partener cheie într-un guvern cu o bază largă care a inclus partide de stânga și de dreapta. Președintele Sergio Mattarella i-a respins demisia, cerându-i premierului în vârstă de 74 de ani să se adreseze parlamentului în această săptămână.

Plecarea anticipată din funcție ar putea arunca a treia economie a UE în alegeri anticipate, întârziind reformele atât de necesare, precum și bugetul Italiei pentru 2023. Italia este cel mai mare beneficiar de granturi și împrumuturi din uriașul fond de redresare Covid al UE, dar următoarea tranșă a acestuia depinde de o listă de schimbări.

Acum, Draghi a decis să înfrunte mișcarea 5-Star și să rămână. Miercuri seară va avea loc un vot de încredere, pe care este probabil să îl câștige. Premierul a declarat că mobilizarea italienilor care doresc ca guvernul de uniune să continue este „imposibil de ignorat”. El a lăudat publicul, sindicatele, universitățile și industria, precum și lucrătorii din domeniul sănătății și lumea sportului pentru apelurile lor „nemeritate” de a continua.

Mai multe proteste au avut loc pentru a cere ca Draghi să rămână în funcție, iar sondajele arată că majoritatea italienilor sunt de acord. Aproximativ 2.000 de primari, precum și 250 de lideri de afaceri și sindicate l-au susținut, iar agenția de rating Fitch a avertizat că reformele ar deveni probabil mai dificile fără el.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii