UE: Mărfurile sancționate pot tranzita Lituania pe calea ferată către Kaliningrad

Țările trebuie totuși să monitorizeze fluxurile comerciale și să utilizeze „controale direcționate, proporționale și eficiente dar și alte măsuri adecvate” – a declarat Comisia.

Liderii de la Vilnius au impus luna trecută o serie de restricții dure asupra circulației mărfurilor rusești care călătoresc pe căile ferate către Kaliningrad.

Lituania  a argumentat la vremea respectivă că țara aplică pur și simplu sancțiunile Uniunii Europene, impuse după invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie.

Țara a închis ruta pentru transportul de oțel și alte metale feroase, în temeiul sancțiunilor UE care au intrat în vigoare la 18 iunie, o măsură ce nu a afectat tranzitul mărfurilor nesancționate prin Lituania către Kaliningrad.

La începutul acestei săptămâni, Lituania și-a extins sancțiunile împotriva Rusiei pentru a include pe lista mărfurilor sacționate și produse precum betonul, lemnul, alcoolul și produse chimice industriale pe bază de alcool. Aceste măsuri au stârnit de la bun început reacții dure din partea Kremlinului care a amenințat cu represalii împotriva națiunii baltice.

După ce tensiunile dintre Moscova și Lituania, au escaladat din cauza acestui blocaj Executivul Uniunii Europene a declarat miercuri că mărfurile rusești sancționate ar putea tranzita teritoriul blocului pe calea ferată.

„Tranzitul rutier de mărfuri sancționate cu operatorii ruși nu este permis în temeiul măsurilor UE. Nu există o astfel de interdicție similară pentru transportul feroviar”, a spus Comisia Europeană, adăugând că statele UE ar trebui să verifice astfel de trenuri.

 Comisiei Uniunii Europene a mai subliniat și obligativitatea Lituaniei de a permite tranzitul mărfurilor sancționate, cu excepția armelor, între Rusia și Kaliningrad pe calea ferată dintre cele două regiuni.

De asemenea Comisia a mai subliniat importanța monitorizării fluxurilor comerciale bidirecționale dintre Rusia și Kaliningrad pentru a se asigura că mărfurile sancționate nu pot intra pe teritoriul vamal al UE.

Ministerul de Externe al Lituaniei a declarat că Vilnius va adera la sfaturile executivului UE.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii