Marea Britanie, în dispută cu UE privind programele științifice

Regatul Unit urmează să lanseze proceduri oficiale de dispută împotriva Uniunii Europene, acuzând blocul că a încălcat acordul comercial post-Brexit prin blocarea accesului la trei programe științifice internaționale.

Guvernul va declanșa un mecanism de consultări formale, în temeiul Acordului de Comerț și Cooperare dintre cele două părți, utilizat pentru soluționarea disputelor.

Marea Britanie spune că blocul a exclus țara în mod nedrept din proiectul Copernicus de observare a pământului, din fondul de cercetare Horizon Europe și din autoritatea de reglementare nucleară Euratom.

Deși lipsită de o acțiune directă în justiție, măsura reprezintă un următor pas în soluționarea acestui conflict după ce discuțiile dintre cele două părți nu au reușit să găsească o soluție viabilă.

Calitatea de membru asociat al Marii Britanii la programul Orizont Europa în valoare de 95 de miliarde de euro (81 de miliarde de lire sterline) a fost prevăzută în acordul Brexit din 2020.

Cu toate acestea, UE a amânat accesarea acestor fonduri de către Regatului Unit ca răspuns la amenințarea primului ministru Boris Johnson de a rupe Protocolul Irlandei de Nord, o parte vitală a acordului Brexit care guvernează comerțul dintre regiune și Marea Britanie continentală.

João Vale de Almeida, ambasadorul UE în Marea Britanie, a declarat că oamenii de știință britanici sunt din păcate „daune colaterale” în disputa Horizon, și a adăugat că aceștia vor deveni din ce în ce mai expuși riscului de a deveni „victime ale unui impas politic”.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *