Marea Britanie se alătură interdicției privind importurile de aur rusesc

Marea Britanie, SUA, Canada și Japonia vor interzice importurile de aur rusesc, în încercarea de a afecta capacitatea Moscovei de a finanța războiul din Ucraina. Premierul britanic a declarat că această măsură va „lovi în inima mașinăriei de război a lui Putin”.

Marea Britanie interzice importul de aur rusesc

Exporturile de aur au fost în valoare de 12,6 miliarde de lire sterline către Rusia în 2021, iar Marea Britanie spune că importanța lor a crescut de la invazie, deoarece oligarhii se grăbesc să cumpere lingouri pentru a evita sancțiunile. Aceasta vine în timp ce grupul G7 al celor mai bogate națiuni din lume se întâlnește în Germania. Președintele american Biden a sugerat că și celelalte națiuni G7, Germania, Franța și Italia, se vor alătura interdicției.

„Împreună, G7 va anunța că vom interzice importul de aur rusesc, un export major care aduce zeci de miliarde de dolari Rusiei”, a spus el într-un tweet.

Totodată, premierul britanic Boris Johnson a adăugat: „Trebuie să privăm regimul Putin de finanțare. Marea Britanie și aliații noștri fac exact acest lucru”. Având în vedere că Londra este un important centru global de tranzacționare a aurului, guvernul britanic a declarat că această măsură ar avea un impact uriaș asupra capacității președintelui Putin de a strânge fonduri.

Țările occidentale introduc noi măsuri împotriva Rusiei

De când Rusia a invadat Ucraina în februarie, țările occidentale au introdus o serie de sancțiuni care vizează persoane bogate, bănci, întreprinderi și întreprinderi de stat. SUA, Uniunea Europeană, Marea Britanie și alte țări au sancționat până în prezent peste 1.000 de persoane și întreprinderi rusești. Cea mai recentă măsură va însemna că restricțiile de import din Regatul Unit se vor aplica exporturilor rusești în valoare de aproximativ 13,5 miliarde de lire sterline.

Marea Britanie a declarat că interdicția de a importa aur va intra în vigoare în scurt timp, legislația urmând să fie introdusă în Parlament în următoarele săptămâni. Măsura se va aplica aurului nou extras sau rafinat și nu are impact asupra aurului exportat anterior din Rusia. Nu există planuri de extindere a restricțiilor la aurul rusesc cumpărat în mod legitim înainte de instituirea interdicției de import.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Pixabay

Facebook

Comentarii