Marea Britanie: Rusia ar putea ținti navele civile din Marea Neagră

Rusia ar putea ţinti nave civile în Marea Neagră, în încercarea de a distruge exporturile Ucrainei după încetarea acordului cerealier, a avertizat ieri guvernul britanic, potrivit dpa.

„Marea Britanie consideră că Rusia ar putea să escaladeze campania de distrugere a exporturilor de alimente din Ucraina ţintind nave civile în Marea Neagră”, a  ministrul de externe britanic, James Cleverly, adăugând că guvernul britanic va sesiza acest fapt în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

În aceeași linie, la New York, ambasadoarea britanică la ONU, Barbara Woodward, a susținut că Rusia şi-a înmulţit atacurile asupra stocurilor de cereale din Odesa, inclusiv până la frontiera cu România, notează AFP.

Cerealele, din nou în pericol să nu mai ajungă pe continentul african

Acordul, negociat de Turcia şi de ONU, a fost întrerupt la 17 iulie de către Rusia, ceea ce a stârnit noi îngrijorări cu privire la securitatea alimentară globală, pe măsură ce războiul se prelungeşte.

Dar preşedintele rus Vladimir Putin va fi gazda la Sankt-Petersburg, începând de joi, a summitului Rusia-Africa, un mijloc de a afişa o înţelegere în pofida situaţiei în Ucraina şi a încetării acordului privind cerealele, sursă de îngrijorări pentru ţările de pe continentul african.

Rusia a renunţat la un acord crucial care, din vara anului 2022, a permis Ucrainei să îşi exporte cerealele prin Marea Neagră, inclusiv în Africa, în pofida blocadei ruse asupra porturilor ucrainene.

Timp de un an, acest acord a permis ca aproape 33 de milioane de tone de cereale să fie expediate din porturile ucrainene.

Facebook

Comentarii

85 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *