Marea Britanie pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei. Ce efect au asupra țării

Marea Britanie a introdus joi o nouă tranșă de sancțiuni comerciale împotriva Rusiei, se arată într-un anunț publicat pe site-ul guvernului. Acestea cuprind o serie de exporturi către Rusia care vor fi interzise.

Marea Britanie extinde lista de sancțiuni împotriva Rusiei

‘Notice to Exporters’ a enumerat noile măsuri, printre care se numără interdicții privind exportul către Rusia a unei serii de bunuri și tehnologii, exportul de combustibil pentru avioane și exportul de bancnote în lire sterline sau în bancnote din UE. Totodată, există noi interdicții privind furnizarea de asistență tehnică, servicii financiare, fonduri și servicii de brokeraj în legătură cu importurile de fier și oțel.

Printre cele vizate în lista noilor interdicții se află:

  • bunuri și tehnologii de represiune internă
  • bunuri și tehnologii legate de arme chimice și biologice
  • bunuri și tehnologii maritime
  • bunuri și tehnologii suplimentare de rafinare a petrolului
  • bunuri și tehnologii suplimentare pentru industria critică

Guvernele occidentale au impus Rusiei o serie de sancțiuni financiare, comerciale și de călătorie începând cu sfârșitul lunii februarie, ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina. În aproximativ 4 luni de la introducerea acestora, analiștii au avut suficient timp la dispoziție pentru a remarca efectele acestora, cântărind riscurile creșterii presiunii asupra Rusiei cu noi sancțiuni și analizând modul în care sancțiunile ar putea contribui în mod plauzibil la încetarea războiului.

Ce impact au avut sancțiunile în 4 luni de la introducere

Impactul financiar pe termen scurt al sancțiunilor asupra economiei Rusiei a fost substanțial, dar pare să se fi diminuat din luna mai. Banca Centrală a Rusiei (CBR) a acordat prioritate stabilizării cursului de schimb după primul val de sancțiuni, care a inclus o înghețare a aproximativ jumătate din rezervele internaționale ale băncii centrale. CBR a impus controale de capital și a majorat ratele dobânzilor. Rubla a scăzut cu peste 40% față de dolar după invazie, dar apoi s-a întărit peste nivelul de dinainte de război până la sfârșitul lunii aprilie, deși nu mai este o monedă complet convertibilă.

După începerea războiului, CBR și-a dublat rata dobânzii de referință la 20%, dar după jumătatea lunii aprilie, CBR a început să reducă treptat rata. Până la jumătatea lunii iunie, rata și lichiditatea sectorului bancar au revenit la nivelurile de dinainte de război.

În timp ce sancțiunile au înghețat majoritatea activelor rusești din străinătate, Rusia continuă să obțină venituri din exporturile sale de energie. Veniturile din petrol și gaze au reprezentat 47% din veniturile federale rusești din ianuarie până în luna mai a acestui an, chiar dacă producția de petrol rusesc a scăzut în aprilie. Cu toate acestea, veniturile din petrol și gaze au crescut cu 80 la sută. Rusia obține în continuare aproximativ 1 miliard de dolari pe zi din veniturile din exportul de petrol și gaze, din care aproximativ jumătate intră direct în visteria Moscovei. Pentru comparație, datele fiscale rusești sugerează că Moscova a cheltuit 325 de milioane de dolari pe zi pentru cheltuieli militare în aprilie, cele mai recente date disponibile.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Arhivă

Facebook

Comentarii