Marea Britanie: Parlamentul a aprobat deportarea imigranților în Rwanda

Parlamentul britanic a aprobat, în cursul nopții de luni spre marți, proiectul de lege care prevede expulzarea în Rwanda a solicitanţilor de azil intraţi ilegal în Marea Britanie.

Mult timp, s-a purtat o bătălie ce părea interminabilă între camera superioară (Camera Lorzilor) reticentă în susținerea textului, şi camera inferioară (Camera Comunelor), unde conservatorii sunt majoritari, relatează News.ro.

Anunţat în urmă cu doi ani de guvernul conservator condus în prezent de Rishi Sunak, planul vizează trimiterea în Rwanda a solicitanţilor de azil – indiferent de unde provin – care au intrat ilegal în Marea Britanie, în special prin traversarea Canalului Mânecii cu bărci pneumatice.

Între Londra şi Kigali, ar urma un tratat care prevede plata unor sume importante către Rwanda în schimbul primirii imigranţilor.

Curţea Supremă de la Londra a declarat ilegal proiectul iniţial, în noiembrie anul trecut. În special, se contestă faptul că Rwanda ar fi o ţară terţă sigură. Deşi Rwanda se prezintă ca una dintre cele mai stabile ţări de pe continentul african, preşedintele său Paul Kagame este acuzat că guvernează într-un climat de frică, înăbuşind disidenţa şi libertatea de exprimare.

Ieri, premierul Rishi Sunak a declarat, însă, că guvernul său este „pregătit” să expulzeze solicitanţii de azil în Rwanda în termen de 10-12 săptămâni, odată ce legea va fi adoptată.

În această dimineață, Rishi Sunak a reiterat faptul că toate pregătirile sunt gata, inclusiv avioanele care vor deporta pe imigranții ilegali în Rwanda.

Proiectul de lege al guvernului este puternic criticat de asociaţiile de ajutorare a migranţilor, de şeful Bisericii Anglicane şi chiar de Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, care a declarat că măsura „contravine principiilor fundamentale ale drepturilor omului”.

De cealaltă parte, Marea Britanie spune că numărul persoanelor care traversează ilegal Canalul Mânecii a crescut, deja, cu 20% de la începutul anului, comparativ cu anul trecut. Recordul a fost înregistat în anul 2022 – 45.000 de imigranți ilegali și în 2023 – aproape 30.000.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *