Marea Britanie nu mai importă combustibil din Rusia pentru prima dată în istorie

Marea Britanie nu a importat combustibil din Rusia în luna iunie, pentru prima dată în istorie, potrivit cifrelor oficiale. Importurile de bunuri din Rusia au scăzut, de asemenea, la 33 de milioane de lire sterline în iunie, cel mai scăzut nivel de la începutul înregistrărilor, în ianuarie 1997, a declarat Office for National Statics (ONS).

Națiunile occidentale au impus sancțiuni stricte Rusiei de când aceasta a invadat Ucraina în februarie. Marea Britanie s-a angajat să elimine treptat importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului și importurile de gaze cât mai curând posibil.

Marea Britanie nu a mai importat gaz din Rusia

Importurile de combustibil din Rusia au scăzut cu 499 de milioane de lire sterline, comparativ cu media celor 12 luni anterioare până în februarie. În 2021, Marea Britanie a importat aproximativ 4% din gazele sale din Rusia și 11% din petrolul său, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

De asemenea, exporturile majorității bunurilor către Rusia au scăzut substanțial până în iunie, vânzările de mașini și echipamente de transport fiind reduse cu 91,3%, până la 118 milioane de lire sterline. În general, exporturile către Rusia au scăzut cu aproape 70%, până la 168 milioane de lire sterline, comparativ cu media lunară din cele 12 luni până în februarie. Singurele produse care au înregistrat o ușoară creștere au fost cele chimice, determinate de o creștere a exporturilor de medicamente și produse farmaceutice, care sunt scutite de sancțiuni.

ONS a precizat că, în afară de sancțiunile impuse de guvern, comerțul dintre Rusia și Marea Britanie a fost diminuat, deoarece întreprinderile au căutat în mod voluntar alternative la produsele rusești. Cifrele au fost publicate în momentul în care Ucraina și-a marcat ziua independenței, la exact șase luni de la începutul invaziei rusești.

Ca urmare a invaziei Rusiei, UE a declarat că va reduce importurile de gaze din Rusia cu două treimi în decurs de un an și a convenit, de asemenea, să interzică toate importurile de petrol rusesc care vin pe mare până la sfârșitul anului. Între timp, SUA a impus o interdicție totală asupra importurilor de petrol și gaze rusești.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *