Marea Britanie: Iranul încalcă acordul nuclear, furnizând Rusiei drone armate

Marea Britanie s-a alăturat Franței în a considera că furnizarea de drone armate, de către Iran pentru Rusia, pentru a fi folosite în mod devastator în Ucraina, reprezintă o încălcare a obligațiilor Iranului în cadrul acordului nuclear din 2015.

Opinia comună vine în contextul în care miniștrii afacerilor externe ai UE au aplicat sancțiuni pentru încălcarea drepturilor omului poliției iraniene a moralității, din cauza modului în care aceasta gestionează protestele de stradă și a tratamentului aplicat femeilor.

Iranul, acuzat că a încălcat acordul nuclear

Atacurile cu drone au continuat luni în Ucraina, patru persoane fiind ucise, potrivit primarului din Kiev. În ciuda convingerii franco-britanice că Iranul încalcă rezoluția Consiliului de Securitate al ONU care a aprobat acordul nuclear, prin furnizarea de drone, nu există un plan imediat de a sesiza ONU, dar surse diplomatice au declarat că problema este conștientizată.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe a dezvăluit săptămâna trecută că Parisul a luat act de „numeroase informații care semnalează utilizarea de drone iraniene de către forțele armate ruse în Ucraina, în bombardamente care au vizat ținte civile”.

Deși o interdicție privind exporturile de arme iraniene a expirat în 2020, acordul nuclear semnat în 2015, cunoscut sub numele de Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPoA), menține o interdicție privind orice activitate legată de rachetele balistice până în 2023. Franța și Marea Britanie afirmă că Iranul, prin furnizarea de drone, încalcă obligațiile care îi revin în temeiul unor părți din JCPoA și al regimului de control al tehnologiei, care limitează proliferarea rachetelor.

Facebook

Comentarii

49 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *