Marea Britanie ia în considerare aderarea la „noul club” al națiunilor europene

Marea Britanie analizează dacă va participa luna viitoare la un nou „club al națiunilor” politice europene. Prima reuniune a „Comunității Politice Europene” va avea loc la Praga, la începutul lunii octombrie.

Downing Street dorește să vadă mai multe detalii despre summit înainte ca prim-ministrul Liz Truss să se angajeze să participe la acesta și nu a fost luată o decizie finală. Comunitatea politică europeană este o idee susținută de președintele francez Emmanuel Macron. El a propus-o, în luna mai, ca un „nou spațiu” de cooperare.

Marea Britanie analizează o aderare la „clubul națiunilor” europene

Macron a sugerat că grupul ar putea discuta despre securitate, energie și transport, precum și despre circulația persoanelor, în special a tinerilor. Intenția generală este de a crea un forum care să depășească cele 27 de state membre ale UE. Idei similare au fost vehiculate de zeci de ani, dar acesta este primul mare impuls pentru un astfel de forum după Brexit.

Se spune că oficialii britanici caută asigurări că reuniunea nu va fi prea dominată de țările sau instituțiile UE. Marea Britanie ar dori să vadă prezenți și alți „jucători mari” din afara UE. Vor fi invitate toate cele 27 de state membre ale UE, precum și Regatul Unit, Ucraina, Norvegia, Elveția și Turcia. De asemenea, este posibil să fie invitate șase țări din Balcanii de Vest, precum și Islanda, Liechtenstein, Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaidjan.

Oficialii UE au declarat pentru BBC că un memorandum de „păstrare a datei” a fost trimis capitalelor, urmând să fie trimise invitații oficiale. Dar, înainte de a răspunde, există indicii că Marea Britanie dorește să consulte și guvernul Ucrainei, precum și alianța militară defensivă, NATO.

Reuniunea inaugurală a „Comunității Politice Europene” va avea loc pe 6 octombrie în capitala cehă, Praga. Republica Cehă deține în prezent președinția rotativă a Consiliului European. O agendă provizorie sugerează că discuțiile se vor axa pe invazia Rusiei în Ucraina, pe economie și pe criza energetică a Europei. Cu toate acestea, există puține detalii despre cum ar arăta o astfel de „comunitate politică” pe termen lung.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *