Marea Britanie plafonează facturile la energie pentru doi ani

Marea Britanie va plafona facturile consumatorilor la energie timp de doi ani și va direcționa miliarde de euro pentru a susține companiile energetice, a declarat joi noul său lider Liz Truss, în încercarea de a aborda o criză energetică care a dus la un război economic tot mai dur între Europa și Rusia.

Guvernele europene cheltuiesc sute de miliarde de euro pentru a ajuta consumatorii și întreprinderile să facă față facturilor energetice în creștere, deoarece prețul gazului, deja ridicat după pandemia COVID, a ajuns la cote stratosferice în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Marea Britanie va plafona facturile la energie

„Acesta este momentul să fim îndrăzneți, ne confruntăm cu o criză energetică globală și nu există opțiuni fără costuri”, a declarat Truss în fața parlamentului, angajându-se într-o schimbare majoră după ce în timpul campaniei sale pentru a deveni prim-ministru a exclus „pomana”.

Pachetul lui Truss, finanțat prin împrumuturi guvernamentale, ar putea costa Marea Britanie aproximativ 150 de miliarde de lire sterline, zguduind piețele financiare, unde lira sterlină se învârte în jurul minimelor atinse în 1985.

Invazia Rusiei în Ucraina a scos la iveală dependența Europei de gazul său. Livrările din Rusia au scăzut în ultimul an, iar Bruxelles-ul a acuzat Moscova că a folosit energia ca armă pentru a submina sprijinul Europei pentru Ucraina. Rusia a negat acest lucru și dă vina pe sancțiunile occidentale pentru problemele de aprovizionare cu gaz.

Miniștrii energiei din Uniunea Europeană se vor întâlni vineri pentru a discuta răspunsul celor 27 de țări la criză, după un răspuns inițial mixt la un plan de plafonare a prețului gazelor rusești care riscă să provoace Moscova. Belgia, de exemplu, a declarat că plafoanele de preț care se aplică doar la importurile de gaze din Rusia ar fi lipsite de sens.

„În Europa nu intră atât de mult gaz rusesc, așa că nu văd valoarea adăugată a acestui lucru. Un plafon doar pentru gazul rusesc nu va duce la scăderea prețurilor”, a declarat ministrul Energiei, Tinne Van der Straeten, pentru Reuters.

În schimb, Belgia dorește un plafon de preț dinamic la nivelul UE pentru gazul tranzacționat la bursă, care să fie legat de piețele asiatice. La reuniunea ministerială a UE de vineri nu se așteaptă să se aprobe nicio politică, dar ar trebui să se stabilească clar care sunt opțiunile care beneficiază de cel mai mare sprijin.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *