Marea Britanie sprijină modernizarea flotei taiwaneze

Marea Britanie a aproba creștere puternică a exporturilor de piese și tehnologie pentru submarine către Taiwan, în contextul în care Taiwan își modernizează forțele navale, o măsură care ar putea avea un impact asupra relațiilor britanice cu China.

Valoarea licențelor acordate de guvernul britanic companiilor pentru exportul de componente și tehnologii legate de submarine către Taiwan a totalizat o sumă record de 167 de milioane de lire sterline în primele nouă luni ale anului trecut, potrivit datelor privind licențele de export ale guvernului britanic. Această cifră este mai mare decât cea din ultimii șase ani la un loc, potrivit unei analize Reuters a datelor.

Beijingul consideră că Taiwanul face parte din China, ceea ce este cunoscut sub numele de politica „O singură Chină”, și se opune cu fermitate interferențelor străine percepute în legătură cu insula, considerând că acestea reprezintă un sprijin pentru dorința Taiwanului de a fi recunoscut ca țară proprie.

Atunci când Reuters a prezentat cifrele, Ministerul de Externe al Chinei a afirmat într-o declarație: „Dacă acest lucru este adevărat, este o încălcare gravă a principiului „o singură Chină”, subminează suveranitatea și interesele de securitate ale Chinei și subminează pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan.”

„China este extrem de îngrijorată de acest lucru și se opune cu fermitate”, se arată în declarația scrisă, care a îndemnat Marea Britanie să „se abțină de la a oferi sprijin militar autorităților din Taiwan”.

Marea Britanie nu recunoaște Taiwanul și nu are relații diplomatice oficiale cu insula, dar menține legături economice și comerciale și există o ambasadă britanică de facto la Taipei.

Facebook

Comentarii

83 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *