Marea Britanie adaugă grupul Wagner pe lista organizațiilor teroriste

Marea Britanie a luat o măsură fermă împotriva organizației paramilitare rusești Wagner, adăugând grupul pe lista sa a organizațiilor teroriste. Această decizie a fost anunțată marți de către ministrul de interne britanic, Suella Braverman, într-un comunicat citat de Daily Mail și agenția de știri AFP.

„Wagner este o organizație violentă și distructivă care a acționat ca un instrument militar de peste mări pentru Rusia lui Vladimir Putin”, a declarat Suella Braverman, subliniind gravitatea activităților grupului. „În timp ce regimul lui Putin decide ce să facă cu monstrul pe care l-a creat, activitățile destabilizatoare persistente ale grupului Wagner continuă doar să servească obiectivelor politice ale Kremlinului”, a adăugat aceasta.

Decizia de a include Wagner pe lista organizațiilor teroriste conferă autorităților britanice puterea de a „proscrie” organizația, transformând sprijinirea acesteia într-o infracțiune penală. Această măsură, care a fost deja aplicată în cazul grupărilor Stat Islamic și Al Qaeda, reprezintă un pas hotărât în direcția contracarării influenței și acțiunilor grupului Wagner.

Suella Braverman a subliniat, de asemenea, că „Wagner a fost implicat în jafuri, tortură și crime barbare”, argumentând necesitatea includerii acestuia pe lista organizațiilor teroriste. „De aceea, proscriem această organizație teroristă și continuăm să ajutăm pe cât de mult posibil Ucraina în lupta ei împotriva Rusiei”, a adăugat ministrul, subliniind că Wagner reprezintă, de asemenea, „o amenințare la adresa securității globale”.

Aceste măsuri pentru a include grupul Wagner printre organizațiile teroriste vor fi supuse aprobării Parlamentului britanic și vor fi discutate în detaliu miercuri. Această decizie vine la scurt timp după ce, în luna iulie, Marea Britanie a impus deja sancțiuni împotriva a 13 persoane și organizații legate de grupul Wagner în Africa, acuzându-le de crime de război.

Facebook

Comentarii

84 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *