Marea Britanie a înregistrat cea mai mare inflație din G7

Creșterea prețurilor la alimente a împins luna trecută inflația în Marea Britanie la un nivel maxim al ultimilor 40 de ani, de 9,1%, cea mai mare rată din G7 și subliniază gravitatea crizei legate de costul vieții. Cifra, care a crescut de la 9% în aprilie, a fost conformă cu rezultatul unui sondaj realizat de Reuters în rândul economiștilor.

Marea Britanie înregistrează cea mai mare rată a inflației

Înregistrările istorice ale Oficiului Național de Statistică arată că inflația din mai a fost cea mai mare din martie 1982, iar analiștii cred că probabil că va fi și mai rău. Lira sterlină, una dintre monedele cu cele mai slabe performanțe în raport cu dolarul american în acest an, a scăzut sub 1,22 dolari, cu 0,6% mai puțin în această zi. Unii investitori consideră că Marea Britanie riscă atât o inflație ridicată persistentă, cât și recesiunea, reflectând factura mare de energie importată și problemele continue legate de Brexit, care ar putea afecta și mai mult legăturile comerciale cu Uniunea Europeană.

„Cu perspectivele economice atât de neclare, nimeni nu știe cât de ridicată ar putea fi inflația și cât timp va continua, ceea ce face ca judecățile de politică fiscală și monetară să fie deosebit de dificile”, a declarat Jack Leslie, economist senior la think tank-ul Resolution Foundation.

Se așteaptă o nouă creștere în octombrie

Anterior, miercuri, Resolution Foundation a declarat că lovitura dată de costul vieții pentru gospodării a fost agravată de Brexit, care a făcut din Marea Britanie o economie mai închisă, cu implicații dăunătoare pe termen lung pentru productivitate și salarii. De asemenea, rata inflației din Marea Britanie în luna mai a fost mai mare decât în Statele Unite, Franța, Germania și Italia. În timp ce Japonia și Canada nu au raportat încă datele privind prețurile de consum pentru luna mai, este probabil ca niciuna dintre ele să nu se apropie.

Banca Angliei a declarat săptămâna trecută că este probabil ca inflația să se mențină peste 9% în lunile următoare, înainte de a atinge un vârf de puțin peste 11% în octombrie, când facturile reglementate la energie pentru gospodării ar trebui să crească din nou. Guvernul britanic face tot ce poate pentru a combate creșterea prețurilor, a declarat ministrul de finanțe, Rishi Sunak, după publicarea datelor.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Pixabay

Facebook

Comentarii