Marcel Ciolacu: „Románia a front mögött áll Ukrajnában”

Marcel Ciolacu, Románia miniszterelnöke az Egyesült Államokban letelepedett román közösséggel folytatott megbeszélésen kijelentette, hogy hazánk kulcsfontosságú szerepet játszik az ukrajnai front támogatásában a G4Media információi szerint. A nyilatkozatot a miniszterelnök hivatalos washingtoni és New York-i látogatásán tette, ahol kiemelte mind az Egyesült Államokkal való stratégiai partnerség fontosságát, mind Románia európai uniós és NATO-tagságát.

Marcel Ciolacu megemlítette, hogy a világjárvány, az energiaválság és a magas infláció által jellemzett környezetben Románia regionális és globális biztonsági válsággal is szembesül. Az Ukrajnával közös leghosszabb határral rendelkező országunk jelentős szerepet tölt be a front támogatásában ebben a térségben.

„Románia ezt nem tudta volna megtenni stratégiai partnere, az USA nélkül. A forradalom utáni nagy vívmányaink az EU-tagság, a NATO és az USA-val való stratégiai partnerség. Ma nem beszélnénk konszolidált demokráciáról, stabilitásról és nem aludtunk volna békésen Romániában e partnerség nélkül” – jelentette ki a miniszterelnök.

Látogatása során Marcel Ciolacu találkozik Antony Blinken külügyminiszterrel és Lloyd Austin védelmi miniszterrel. A kormányfő kifejezte azon óhaját is, hogy mandátuma alatt az Egyesült Államokkal fenntartott kereskedelmi kapcsolatok elérjék a közel 5 milliárd dolláros rekordot, és az Egyesült Államok legyen Románia legjelentősebb közvetlen befektetője minden téren és a legfontosabb befektető nem. – EU ország.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *