Marcel Ciolacu anunță un compromis privind drepturile românilor din Ucraina

Marcel Ciolacu, premierul României, a anunțat aseară că s-a ajuns la un compromis cu autoritățile ucrainene în ceea ce privește drepturile românilor din Ucraina.

Premierul Ciolacu a subliniat că va oferi detalii specifice cu privire la acest acord în timpul vizitei pe care o va efectua la Kiev. Acesta a menționat că a găsit înțelegere și sprijin din partea ucrainenilor și că în prezent sunt în curs de pregătire drafturi pentru eventuale „modificări legislative” care vor proteja și consolida drepturile minorității românești din Ucraina.

În cadrul declarației sale, premierul a subliniat că drepturile minorităților trebuie să fie respectate în mod similar cu cele existente în România, susținând că „în oglindă, aceleaşi drepturi care sunt în România trebuie să fie şi pe teritoriul Ucrainei în ceea ce priveşte minorităţile.”.

De asemenea, Marcel Ciolacu a făcut o remarcă importantă legată de limba moldovenească, afirmând că aceasta nu ar trebui să mai existe, deoarece este o invenție a Federației Ruse, cu accent pe utilizarea acestui termen în special pentru Basarabia, în scopul evitării identificării cetățenilor români ca moldoveni.

În plus, premierul a menționat că, în prezent, navigația pe canalul Bîstroe în scopuri comerciale este interzisă, însă va avea discuții cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenski cu privire la tranzitul cerealelor ucrainene, deschizând posibilitatea unor schimburi economice mai extinse între cele două țări.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *