Majoritatea ţărilor participante la negocierile cu Iranul sunt de acord cu propunerea UE

Majoritatea statelor implicate în negocierile cu Iranul acceptă propunerea Uniunii Europene, care vizează să salveze acordul nuclear semnat în 2015 între Teheran şi marile puteri – SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania, a afirmat marţi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

”Majoritatea lor sunt de acord, dar încă nu am răspunsul Statelor Unite, pe care îl aştept în cursul acestei săptămâni”, a spus Josep Borrell, care a precizat că Iranul a cerut câteva ajustări la propunerea care a fost înaintată de UE, după 16 luni de negocieri indirecte între SUA şi Iran.

Iranul a criticat luni Statele Unite că întârzie să ofere un răspuns față de textul final al acordului nuclear.

La rândul lor, oficiali ai SUA au transmis că Statele Unite continuă să examineze răspunsurile iraniene şi că Washingtonul va răspunde de îndată ce „această examinare şi aceste consultări vor fi finalizate”.

Israelul încearcă, la rândul său, să convingă statele occidentale, care sunt părţi la acest acord, printre care SUA şi Franţa, să nu salveze acest acord. SUA au dat ieri asigurări Israelului că acordul nuclear nu va acorda noi concesii Iranului.

Potrivit presei din Israel, reluarea acordului nuclear are loc într-o perioadă în care țara se află în plină campanie electorală pentru alegerile legislative din 1 noiembrie. Dacă restabilirea acordului nuclear este anunțată înainte de alegerile din noiembrie, liderul opoziției Benjamin Netanyahu îl va putea folosi pentru a-l critica pe actualul premier Yair Lapid.

În același timp, șeful guvernului israelian nu intenționează să se opună președintelui american, Joe Biden, cu privire la acordul nuclear. „Politica noastră este să nu intrăm într-o confruntare cu Statele Unite precum cea care a avut loc în 2015. Nu vom strica relațiile cu administrația Biden, așa cum a făcut Netanyahu cu președinte Barack Obama”, susțin oficiali ai guvernului israelian.

SUA s-au retras unilateral din acord nuclear în 2018 sub preşedinţia lui Donald Trump, reimpunând sancţiuni împotriva Teheranului. În consecinţă, Iranul a renunţat treptat la angajamentele asumate prin acordul din 2015 de la Viena.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *