Maia Sandu több támogatást kér Ukrajnának, és figyelmeztet a Vlagyimir Putyin által jelentett veszélyre

Maia Sandu, a Moldovai Köztársaság elnöke a Le Monde című lapnak adott pénteken megjelent interjújában határozottan felhívta a nemzetközi közösséget. A megbeszélés során Sandu hangsúlyozta Ukrajna nagyobb támogatásának fontosságát, és alapvető ütközőnek minősítette, „ameddig Kijev kitart”. Emellett arra is figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyint Európa biztonsága érdekében meg kell állítani.

„Az ukránok ellenállása miatt biztonságban érezzük magunkat, de Európának meg kell értenie, hogy Vlagyimir Putyint meg kell állítani. A béke érdekében minden lehetséges módon támogatnunk kell Ukrajnát” – mondta Maia Sandu a Le Monde-nak.

A moldovai elnök hivatalos párizsi látogatásán hangsúlyozta, hogy ma már sok európai megértette, Putyin nem áll meg, és hatékonyabb módokat kell találni Ukrajna támogatására. Üdvözölte a Franciaországgal aláírt védelmi megállapodást is, amely „első lépés a Moldovai Köztársaság és a régió biztonságának megerősítése felé”.

Maia Sandu ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Moldovai Köztársaság az orosz „beavatkozás” célpontja, amely az ország európai integrációjához közeledve fokozódik. Az elnökválasztás és az EU-tagságról őszre tervezett népszavazás kapcsán félretájékoztatásra hivatkozott.

A moldovai szeparatista régió, Dnyeszteren túli helyzettel kapcsolatban Sandu kijelentette, hogy bár a szeparatisták „védelmi intézkedéseket” kértek Oroszországtól, a helyzet stabil. Felhívta a figyelmet arra, hogy sok Dnyeszteren túli lakos kért moldovai útlevelet, ezzel is jelezve, hogy a jövőjét a Moldovai Köztársasághoz kívánja kötni.

A Franciaországgal nemrégiben aláírt megállapodás előírja, hogy a következő hónapokban állandó védelmi missziót nyitnak Kisinyovban, de nem nyújtanak biztonsági garanciákat moldovai diplomáciai források szerint. Maia Sandu ragaszkodott ahhoz, hogy hatékony megoldásokat kell találni Ukrajna támogatására és az Oroszországból származó fenyegetések leküzdésére, a jelentős geopolitikai változásokkal összefüggésben.

Facebook

Comentarii

3 răspunsuri

  1. Thanks for finally talking about > Maia Sandu több támogatást kér Ukrajnának, és figyelmeztet
    a Vlagyimir Putyin által jelentett veszélyre | EuroȘtiri.ro < Liked it!

  2. Thanks for finally writing about > Maia Sandu több támogatást kér Ukrajnának, és figyelmeztet a Vlagyimir
    Putyin által jelentett veszélyre | EuroȘtiri.ro < Liked it!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *