Maia Sandu, în plenul Parlamentului European

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost invitatul de onoare al sesiunii Parlamentului European, care se desfășoară azi și mâine la Bruxelles. Discursul liderului de la Chișinău a fost îndelung aplaudat de membrii forului europarlamentar.

”Acordarea statutului de țară candidată pentru Moldova e decizia corectă. Noi aparținem UE, suntem o țară europeană, cu o limbă europeană și o cultură europeană”, a declarat Maia Sandu, precizând că astfel UE ”ar transmite mesajul că avem un viitor, ar fi lumina de la capătul tunelului pentru moldoveni”.

”Vă cer să creșteți ajutorul UE pentru Moldova, pentru a avea un partener care aduce stabilitate. Avem nevoie de o ancoră: statutul de țară candidată la aderarea la UE”, a insistat Sandu.

Președintele Republicii Moldova a cerut retragerea trupelor ruse din Tansnistria, care încalcă independența Moldovei și a criticat tentativa Rusiei de a transforma Ucraina într-un stat-anexă.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022. Parlamentul European a solicitat acordarea statutului de țară candidată la aderare, în rezoluția adoptată la 5 mai.

Ieri, Maia Sandu a discutat la Bruxelles cu președintele Consiliului European, Charles Michel, despre agenda de integrare europeană a Republicii Moldova și impactul războiului din Ucraina.

H. Blidaru

Facebook

Comentarii