Maia Sandu: „Apartenența la UE înseamnă acces la cea mai bogată și mai dezvoltată piață din lume”

Acordarea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova arată că aceasta se află pe calea dezvoltării europene, a declarat președintele Maia Sandu.

Moldova așteaptă mai mult sprijin din partea UE pentru a îmbunătăți bunăstarea populației și pentru a oferi condiții pentru dezvoltarea mediului de afaceri, a spus ea.

Maia Sandu, primele declarații după ce Moldova a primit statutul de candidat la UE

Sandu a respins acuzațiile potrivit cărora statutul de candidat al Moldovei la UE a fost condiționat de unele obligații secrete pe care țara trebuie să le asume. „Nu există condiții secrete. Toate înțelegerile noastre cu Uniunea Europeană sunt stipulate în acordurile semnate. Obligațiile sunt și ele cunoscute, există recomandări din partea Comisiei Europene pe care noi trebuie să le implementăm. Uniunea Europeană este o organizație deschisă, democratică și transparentă. Uniunea Europeană dorește același lucru pe care îl doresc și cetățenii noștri, și anume democrație, bunăstare, pace și respectarea drepturilor omului”, a declarat ea.

„Statutul de țară candidată ne oferă o direcție clară a dezvoltării noastre, sprijin pe această cale și, cel mai important, speranță. Suntem o țară mică și vulnerabilă, care s-ar simți mai sigură dacă ar deveni parte a familiei europene, în care am putea conta pe sprijinul tuturor membrilor și instituțiilor. Apartenența la UE înseamnă, de asemenea, acces la cea mai bogată și mai dezvoltată piață din lume. Situația nu se va schimba peste noapte după acordarea statutului de candidat, deoarece mai este mult de lucru”, a declarat Sandu, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Mesajul transmis de Volodimir Zelenski

Ucraina și Republica Moldova au primit amândouă statutul de candidate la UE, a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel. „Ziua de astăzi marchează un pas crucial în drumul vostru spre UE”, a declarat oficialul, calificând decizia Consiliului European drept un „moment istoric”. Ucraina și-a depus candidatura la câteva zile după invazia rusă din februarie, iar procesul s-a desfășurat cu o viteză record.

Președintele său, Volodimyr Zelensk, a salutat decizia de joi și a transmis un mesaj pe contul său de Twitter: „Este un moment unic și istoric în relațiile Ucraina-UE”.

Primarul capitalei ucrainene Kiev, fostul boxer Vitali Klitschko, a adus un omagiu emoționant concetățenilor săi care au rezistat invaziei: „Am plătit un preț foarte mare pentru această șansă”, a scris el pe Telegram. „Da, mai avem încă multe de făcut pe drumul spre familia europeană. Dar sunt sigur că Ucraina va face tot ce este necesar, va îndeplini toate condițiile și va adopta legile necesare. Pentru că altfel statul nostru nu are niciun viitor. Într-adevăr, cei mai buni apărători ai noștri mor pentru el.”

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Twitter

Facebook

Comentarii