Românii se simt asaltați de știri false

Un sondaj realizat de INSCOP, la comanda News.ro, arată că peste 70% dintre români consideră că sunt expuși la știri false.

Conform rezultatelor, peste 48% dintre respondenți sunt convinși că în lume se petrec evenimente semnificative despre care publicul larg nu este informat niciodată.

Un procent similar consideră că politicienii nu dezvăluie adevăratele motive din spatele deciziilor lor.

De asemenea, peste 45% cred că există organizații secrete care influențează decisiv politicile naționale și internaționale.

Doar 19% dintre respondenți au declarat că au întâlnit rareori sau niciodată știri și informații pe care le consideră distorsionate sau false, în timp ce majoritatea, peste 70%, au indicat că au fost expuși la astfel de informații cu o frecvență semnificativă: lunar (18%), săptămânal (18%), zilnic sau aproape zilnic (26%), sau chiar de mai multe ori pe zi (11%).

Directorul INSCOP, Remus Ștefureac, a subliniat că discursul public cu tentă conspiraționistă este amplificat puternic în spațiul public și pe rețelele sociale, reflectând o preocupare generalizată în privința veridicității informațiilor.

Studiul, desfășurat în perioada 19 – 27 iunie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), a implicat 1100 de respondenți din întreaga țară, acoperind categorii socio-demografice variate.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *