Magyarország behívja az Egyesült Államok nagykövetét

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden bejelentette, hogy Magyarország beidézte az Egyesült Államok budapesti nagykövetét Joe Biden amerikai elnök követelése nyomán, aki diktatúra létrehozására törekvő Orbán Viktor miniszterelnököt vádolta meg.

Biden egy kampánygyűlésen azt mondta, Orbán „kategorikusan kijelentette: nem hiszi, hogy a demokrácia működik, és diktatúrát keres”. A kijelentések heves reakciókat váltottak ki a magyar tisztségviselők részéről, Szijjártó hazugságnak és nagyon súlyos sértésnek nevezte őket.

Orbán miniszterelnök a napokban Floridában találkozott Biden republikánus ellenfelével, Donald Trumppal, ahol méltatta őt, mint az egyetlen jelöltet, aki véget vethet az ukrajnai háborúnak.

A magyar külügyminiszter válaszában azt mondta, hogy Biden kijelentései megterhelik a kétoldalú kapcsolatokat, és Magyarország nem tűrheti el az ilyen hazugságokat forrástól függetlenül.

David Pressmant, az Egyesült Államok budapesti nagykövetét beidézték a magyar külügyminisztériumba, hogy tisztázza Biden állításait. Az Egyesült Államok nagykövetsége egy későbbi közleményében üdvözölt minden lehetőséget, hogy megvitassák a demokrácia magyarországi helyzetét.

A Magyarország és a Biden-kormányzat közötti feszült viszony tükrözi a két ország politikai és ideológiai nézeteltéréseit, többek között Magyarország Oroszországhoz való közelsége miatt.

Orbán nacionalista kormánya gyakran szembefordult az Egyesült Államok külpolitikájával, és ez a legutóbbi viszály új epizódot jelent az amúgy is feszült kapcsolatokban.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *