Magyarország, a legmagasabb szintű korrupció az Európai Unióban

Dánia, Finnország, Új-Zéland és Norvégia áll az első helyen a világ legkevésbé korrupt országainak rangsorában – derül ki a Transparency International szervezet által készített korrupciós észlelési indexből. Magyarország ugyanakkor kényes helyzetben van, a korrupció mértékét tekintve az utolsó helyen áll az Európai Unióban.

A Deutsche Presse-Agentur (dpa) által kedden bemutatott index a cégvezetés, szakértők és intézmények értékelésein alapul. A Transparency International felhívja a figyelmet arra, hogy az olyan országok, mint Szíria, Venezuela és Szomália a világ legkorruptabb országai közé tartoznak e rangsor szerint.

A szervezet kiemeli, hogy Németország a kilencedik helyet foglalja el ezen a rangsorban, Magyarország pedig a 76. helyre esett vissza, jelenleg az Európai Unió legmagasabb szintű korrupciós országa. A szervezet vezetője, Herzog Alexandra kifejtette, „ahol a jogállamiság, a független média és a civil társadalmi csoportok meggyengülnek, ott virágzik a korrupció”.

A Transparency International felhívja a figyelmet arra, hogy „az alacsony elszámoltathatóság és a politikai korrupció aláássa a jogállamiságot egy olyan régióban, ahol az emberek elvesztik az intézményekbe vetett hitüket”. A legriasztóbb esetekben a szűk érdekcsoportok túlságosan nagy ellenőrzést gyakorolnak a politikai döntések felett, más esetekben pedig a kormányok az újságírókat és más „őrkutyákat” veszik célba.

A szervezet honlapja szerint Románia továbbra is a 63. helyen áll a Transparency International rangsorában. A korrupcióérzékelési index 12 független, kormányzásra és üzleti környezet elemzésére szakosodott intézmény adatain és eredményein alapul, beleértve a német Bertelsmann Alapítvány, az Afrikai Fejlesztési Bank és a Világgazdasági Fórum tanulmányait és felméréseit.

Ami a régiót illeti, a szubszaharai Afrika a legkorruptabb, és egyes országokban előrelépés is megfigyelhető.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *