MAE: 68 de ani de la admiterea României în ONU

Ministerul Afacerilor Externe salută împlinirea, pe data de 14 decembrie, a 68 de ani de la admiterea României în Organizaţia Naţiunilor Unite, potrivit Agerpres.

„În cei 68 de ani de apartenenţă la ONU, România s-a afirmat ca susţinător şi apărător al diplomaţiei multilaterale, inclusiv prin implicarea activă în cele trei domenii fundamentale de activitate ale organizaţiei: pacea şi securitatea internaţională, dezvoltarea şi drepturile omului”, afirmă MAE, într-un comunicat.

Ministerul de Externe subliniază că România va continua să susţină obiectivele de dezvoltare durabilă şi implementarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

„România susţine abordarea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, Pactul Viitorului, unul dintre reperele majore ale agendei, prevăzut a fi adoptat în 2024”, se menționează în comunicatul citat.

Adunarea Generală a ONU a decis, la 14 decembrie 1955, admiterea României în organizaţie, alături de alte 15 state.

Contribuţia României la activităţile organelor principale ale ONU a inclus, ca repere generale, asigurarea preşedinţiei celei de a 22-a sesiuni a Adunării Generale, exercitarea a patru mandate de membru nepermanent în Consiliul de Securitate, prezenţa periodică, în calitate de membru ales, în forurile principale ale ONU.

Prezenţa formală a ONU în România datează din 1970, când a fost deschis la Bucureşti Centrul de Informare ONU.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *