Macron și premierul indian – asociere inedită la parada de Ziua Franței

Preşedintele francez Emmanuel Macron participă, pe celebrul bulevard Champs Elysee, la tradiţionala defilare de Ziua Națională, organizată în acest an sub strictă supraveghere după recentele tulburări care au zdruncinat ţara, potrivit France Presse.

Premierul indian, Narendra Modi, este invitatul de onoare al sărbătorii naționale, acesta asistând împreună cu şeful statului francez la parada militară, după ce, la începutul zilei, i s-a decernat marea cruce a Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie franceză.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, care nu ia cuvântul de Ziua Naţională a Franţei, a sosit pe avenue de Friedland, a urcat la bordul unui vehicul militar care l-a condus în Place de l’Étoile, de unde a trecut în revistă trupele, apoi l-a salutat pe premierul indian, Narendra Mondi, aflat în tribuna oficială.

blank

Potrivit Agerpres, această vizită va fi un prilej de a discuta despre achiziţionare a 26 de noi avioane Rafale şi a trei submarine, pentru care New Delhi şi-a dat joi acordul de principiu.

Parisul şi New Delhi celebrează, în acest an, și cea de-a 25-aniversare a parteneriatului lor strategic, pe care Franţa se străduiește să-l îmbunătățească pentru a-şi consolida influenţa în zona Asia-Pacific.

Macron şi Modi vor face o declaraţie comună înaintea unei întrevederi la Palatul Elysee şi un dineu oficial la muzeul Luvru.

Măsuri de securitate ample, la Paris

După survolul Patrulei Franţei şi a emblematicei sale panglici de fum albastru, alb şi roşu pe cerul Parisului, parada a fost deschisă de 240 de membri ai forţelor armate indiene, la eveniment participând şi trei avioane Rafale indiene, potrivit Palatului Elysee.

Aceste festivităţi se desfăşoară într-un climat tensionat în materie de securitate. La sfârşitul lunii iunie, moartea unui adolescent, ucis de un poliţist în timpul unui control rutier, a dus la mai multe nopţi de proteste.

blank

Pentru celebrarea Zilei Naționale, guvernul francez a desfăşurat efective mari de poliție, mobilizând de joi seara şi până sâmbătă seara circa 45.000 de poliţişti şi jandarmi, unităţi de elită şi blindate.

La Paris, circa 10.000 de poliţişti şi jandarmi sunt pe teren, în capitală şi în departamentele sale limitrofe.

O paradă militară încărcată de simboluri, pe Champs Elysee

Parada din acest an de pe Champs-Elysee a fost deschisă de trupe indiene și reuneşte 6.500 de participanţi și peste 60 de avioane, între care și avioane străine.

 Evenimentul constituie o ocazie pentru Franţa pentru a mulţumi unui număr de 12 ţări care au ajutat Parisul timp de un deceniu de angajament militar în Sahel: Canada şi ţări europene.

La paradă participă şi şase licee militare africane din ţări partenere (Benin, Congo-Brazzaville, Gabon, Madagascar, Coasta de Fildeş şi Senegal) ai căror elevi sunt invitaţi să defileze alături de colegi ai şcolilor militare franceze.

blank

Pentru a reprezenta ajutorul militar francez acordat Ucrainei, tunuri Caesar şi blindate de tipul celor livrate Kievului au defilat prin faţa parizienilor.

Parada militară de Ziua Franței se va încheia cu un spectacol în Place de la Concorde, la care vor lua parte tineri, rezervişti, membri ai serviciului naţional universal şi ai serviciului civic, care vor celebra spiritul Rezistenţei, amintind anul 1943, anul creării medaliei Rezistenţei franceze.

Un foc de artificii va avea loc, odată cu lăsarea serii, de pe Turnul Eiffel, în mod tradițional, care va fi precedat de un mare concert clasic pe Champs-de Mars. 

blank
Facebook

Comentarii

148 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *